Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Economia in vremea coronavirusului

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRŢI
ÎN PREGĂTIRE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Ispravile lui Guguta
Ispravile lui Guguta
Editura: Doxologia
Data aparitiei: 2014
Numar de pagini: 144, ilustrat
Autor(i): Spiridon Vangheli
Editura: Doxologia
Colectia:

Dupa indelunga asteptare, renumitul scriitor de literatura pentru copii, Spiridon Vangheli, si nastrusnicul sau erou, Guguta, vin sa se intalneasca cu copiii din Romania, cu parintii, bunicii si educatorii lor.

"Ispravile lui Guguta' este o carte cu umor subtil, de respiratie universala

(New York Times)

Cartea se adreseaza, în special, copiilor cu vârste ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Ispravile lui Guguta

Ispravile lui Guguta

Dupa indelunga asteptare, renumitul scriitor de literatura pentru copii, Spiridon Vangheli, si nastrusnicul sau erou, Guguta, vin sa se intalneasca cu copiii din Romania, cu parintii, bunicii si educatorii lor.

"Ispravile lui Guguta' este o carte cu umor subtil, de respiratie universala

(New York Times)

Cartea se adreseaza, în special, copiilor cu vârste între 6 si 13 ani, dar lasa urme adânci si în sufletele adultilor (bucurie, nostalgie, visare, dor de copilarie, dor de joaca, dor de parinti si bunici....).

Pentru cadrele didactice (educatori la grupele mari si pregatitoare, învatatori si profesori de religie), cartea este un suport de mare utilitate pentru cultivarea într-un mod firesc, captivant a unor valori umane autentice, a unor calitati deosebite.

Jucându-se cu Guguta, copiii vor avea în el un prieten de mare încredere si, prin nazdravaniile sale, prin imaginatia sa debordanta, vor învata sa iubeasca scoala, sa-si pretuiasca parintii si bunicii, sa fie solidari cu cei de lânga ei, sa nu oboseasca niciodata încercând sa schimbe lumea din jur, s-o faca mai frumoasa, s-o faca mai vie, mai colorata.

Guguta are o caciula care se mareste când face fapte bune si sub ea încape tot satul sau care se numeste Trei Iezi, încearca sa mearga la scoala înainte de a avea vârsta necesara, nu este primit si atunci îsi face o banca în curtea scolii si din curiozitate copiii si directorul scolii vin sa vada banca lui Guguta, îsi învata mama sa mearga pe bicicleta si pune perne prin curte pentru ca nu cumva mama sa se loveasca, pricepe repede ca ceasul bunicului (care era soarele) e mai rezistent decât ceasul tatalui (modern, atractiv, dar care îsi ia minutele din ceasul bunicului!!).

Despre autor:

Un clasic al literaturii pentru copii, prea putin cunoscut în România, dar publicat în peste 38 de limbi, în întreaga lume, Spiridon Vangheli, a fost distins cu Diploma de Onoare ,,Hans Christian Andersen” la Rio de Janeiro în 1974, cu Premiul ,,Ion Creanga” al Academiei Române în 1996, cu Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România în 2002, cu Premii ale Uniunii Scriitorilor si Ministerului ?nvatamântului din Moldova (1982, 1990, 2000, 2007, 2010), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România (2002) si numeroase alte premii. În 2012 i se decerneaza Medalia de Aur a OMPI pentru Creativitate, de catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale

''in Romania ma simt ca într-o cetate. Ma apara Carpatii, ma aparati dumneavoastra, ma apara natura, ma apara bisericile din Iasi. Îmi ramâneti în suflet, îmi sunteti dragi. Va vad zâmbind atât de frumos; mi-e dor de acest zâmbet. Noi, la Chisinau, suntem un pic mai tristi. Noroc ca ne sunteti dumneavoastra aproape"

(Spiridon Vangheli)

'Fratele mai mic al lui Ion Creanga” - nenea Spiridon cum îi spun prietenii sai mai mici, de mâna cu copiii sai, Guguta, Ciubotel, Titirica, Mariuca, Ghiocica, Craita, au înveselit inimile si au îmbogatit visele copiilor, iar în sufletele ferecate de nelinisti ale parintilor si bunicilor au picurat deopotriva lacrima de dor si netrecatoare bucurie.

Pe întregul mapamond au fost primiti ca cei mai dragi si mai asteptati prieteni, marturie despre aceasta fiind nenumaratele scrisori primite de la copiii din Italia, din Statele Unite ale Americii, Germania, Cehia, Japonia, Finlanda, China, Sri Lanka, România, Ungaria etc.

Fara a sta pe gânduri, cititorii de pretutindeni au intrat în jocurile lui Guguta ori ale lui Ciubotel, într-o complicitate asumata din toata inima, pentru a trai sau retrai, în satul Trei Iezi, sau în Cucuieti ori pe malurile Rautului, prima zi de scoala (în clasa întâi atunci când porti cu tine o carte, ca... daca ai doua mergi neaparat într-a doua), mersul cu uratul în Noaptea de Anul Nou (când fulgii câta frunza, câta iarba, auzind de sus zurgalaii, vin sa asculte uratura), asteptarea lui Mos Craciun (care vine, cum altfel?, decât din ?ara Mosi Craciunilor, unde tremura norii de frig fiindca soare n-au, ci doar o bucata de luna si câteva stele pe cer) si câte alte lucruri minunate.

În 1973, „Caciula lui Guguta”, în limba rusa, a fost tiparita într-un tiraj de un milion opt sute de mii de exemplare, iar cartea „Ispravile lui Guguta” a cunoscut de-a lungul timpului peste saptezeci de editii. Nu cred sa mai mire pe cineva astfel de performante editoriale dupa ce l-am vazut, câteva pagini în urma, pe Guguta alintând mâna maicutei sale:

Nani, nani,

Mâna mamii

si felul în care unul dintre micii cititori si-a însusit acest delicat gest al lui Guguta:

„Mi-a placut atât de mult cum Guguta adoarme mâna trudita a mamei: ,,De ziua mamicai am încercat sa fac si eu la fel, dar n-am obtinut decât o lacrima în ochii ei albastri. Mama mi-a spus ca-i o lacrima de bucurie - am crescut mare!”

Poate citind aceste rânduri veti dori sa-i scrieti lui Guguta, de ce nu... chiar de ziua lui, fiindca ati aflat în istorioara „O Taina” ca atunci ,,când toate ratustele de pe ulita se fac rate, iar cocosii cei tineri încep a cânta pe sub ferestre si harbujii din câmp vin în sat, înseamna ca se apropie ziua lui Guguta.”

Ilustratiile, magistral realizate în tehnica gravurii în metal de pictorul rus Boris Diodorov, te determina, draga cititorule, sa intri, fara a te uita în urma, în bogata lume a lui Guguta, plina de fulgi de nea, de saniute, de oameni de zapada, de viorele, de omuleti verzi (minciunelele lui Guguta) si... de fapt de tot ce se poate afla în imaginatia ta fara limite, caci fara margini este si fascinanta caciula a lui Guguta sub care cosmosul întreg.... e prea mic.

Academicianul Mihai Cimpoi spunea, apasat si fara sfiiciune, ca literatura româneasca pentru copii se scrie astazi în Basarabia... Poate de aceea, constientizând cu amaraciune acest adevar, l-am cautat, înainte de a-l cunoaste, pe Spiridon Vangheli si eroiii sai de poveste, si printr-o bine tocmita rânduiala, de Dumnezeu pazita si de oameni mijlocita, în primavara lui 2011 m-am întâlnit la Iasi cu Guguta si tatal sau, iar publicarea Ispravilor lui Guguta a devenit posibila.

Primiti-l pe Guguta în sufletele voastre si jucati-va împreuna cum poate nu v-ati mai jucat de mult! Timp este berechet, iar pe corabia lui Guguta... loc din plin.

(Catalin Jeckel)
Carti scrise de acelasi autor:
Spiridon Vangheli - Imparatia lui Ciubotel (apare in curand - solicita acest produs)
Spiridon Vangheli - Ispravile lui Guguta (apare in curand - solicita acest produs)
Spiridon Vangheli - Copii in catusele Siberiei (apare in curand - solicita acest produs)
Spiridon Vangheli - Baietelul din coliba albastra (apare in curand - solicita acest produs)
Spiridon Vangheli - Pantalonia (apare in curand - solicita acest produs)

Ce parere ai despre cartea "Ispravile lui Guguta" ?

Cine a cumparat Ispravile lui Guguta, a mai cumparat si:
Trilogia SUA. Noua sute nouasprezece
John Dos Passos
Supermenajera
Sophie Kinsella
Poker cu rechinul
Daria Dontova
Vrajitor si Vrajitoare vol. 2. Darul
James Patterson
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE