Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Economia in vremea coronavirusului

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRŢI
ÎN PREGĂTIRE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Cartea nelinistirii
-20
Cartea nelinistirii
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2019
Numar de pagini: 616
Autor(i): Fernando Pessoa
Editura: Humanitas
Colectia:
Disponibilitate: In stoc

Aceasta carte aproape mitica, probabil opera cea mai seducatoare a lui Fernando Pessoa, e un monolog de o tristete indicibila, care surprinde cu o minutie halucinanta interiorul cu mii de fatete al unuia dintre numerosi sai heteronimi, Bernardo Soares.

„Cine este Fernando Pessoa?" se întreba Octavio Paz, adeverind înca o data ...
Pret: 59,00 lei
Pret: 47,20 lei
buc.
CARTI » Beletristica » Cartea nelinistirii

Cartea nelinistirii

Aceasta carte aproape mitica, probabil opera cea mai seducatoare a lui Fernando Pessoa, e un monolog de o tristete indicibila, care surprinde cu o minutie halucinanta interiorul cu mii de fatete al unuia dintre numerosi sai heteronimi, Bernardo Soares.

„Cine este Fernando Pessoa?" se întreba Octavio Paz, adeverind înca o data ca opera unuia dintre cei mai importanti, prolifici si proteiformi autori ai secolului XX, „investigatorul solemn al lucrurilor futile", declina personalitatile virtuale coexistând în sine si revelate gratie scriiturii ce atribuie fiecareia o realitate fictiva.

Scrisa între 1913 si 1935 sub forma de panseuri, maxime, aforisme, Cartea nelinistirii, pseudojurnalul pessoan, este o cronica a deziluziei si a deriziunii izvorâte din convingerea ca viata e lipsita de noima, iar arta nu-i confera nici un sens.

Ferit de privirile contemporanilor, cultivându-si sistematic forta imaginatiei, Pessoa îsi construieste un dublu - Bernando Soares - pe care-l asaza într-un univers personal ireal si cu toate astea mai adevarat, pentru el, decât lumea reala.

Soares, un umil functionar în costume cenusii, alege sa-si petreaca viata într-o izolare aproape monahala, mai degraba visând-o decât traind-o, privind-o fara pretentia de a o descifra si proiectând asupra ei propriile emotii pe care le încearca închis între peretii camerei unde îsi asterne pe hârtie disperarea.

Soares scrie cu luciditate, îndârjire si furie, împingând introspectia pâna la limita incomunicabilului. Dar dincolo de zidurile care-l împrejmuiesc se zareste urbea.

Peisajul citadin este atât de prezent în toata cartea, încât fragmentele de însemnari încheaga un roman al orasului cu care, de fapt, Pessoa are o legatura profunda, în genul aceleia pe care Baudelaire o are cu Parisul, Joyce, cu Dublinul si Kafka, cu Praga. si poate tocmai aceste privelisti din fascinanta Lisabona, cu stradutele ei întortocheate pulsând de viata, poarta cu ele speranta unei posibile evadari.

„Angloman, miop, curtenitor, timid, învesmântat în culori sumbre, reticent si familiar, cosmopolit predicând nationalismul, investigator solemn al lucrurilor futile, umorist care nu surâde nicicând, dar ne îngheata sângele, inventator de alti poeti si distrugator de sine însusi, autor de paradoxuri clare ca apa limpede si la fel ca ea de vertiginos, caci pentru el a simula înseamna a se cunoaste pe sine, misterios, dar fara sa cultive misterul, misterios ca luna la amiaza, fantoma taciturna a sudului portughez, cine este Fernando Pessoa?“ – Octavio Paz

Ce parere ai despre cartea "Cartea nelinistirii" ?

Cine a cumparat Cartea nelinistirii, a mai cumparat si:
Destinul unui om de stanga. Amintiri
Ion Iliescu
Emma
Jane Austen
13 comori
Michelle Harrison
Omul ilustrat
Ray Bradbury
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE