Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Mintea. O calatorie spre centrul fiintei umane

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
IN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
SUPER CĂRŢI
IN CURS DE APARIŢIE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Era capitalismului de supraveghere
-15
Era capitalismului de supraveghere
Editura: Publica
Data aparitiei: 2023
Numar de pagini: 680
Autor(i): Shoshana Zuboff
Editura: Publica
Disponibilitate: In stoc

În această capodoperă, Shoshana Zuboff vine cu idei de o perspicacitate uluitoare despre fenomenul pe care chiar ea l-a numit „capitalism de supraveghere”.

Mizele nici că pot fi mai ridicate: o arhitectură globală de modificare a comportamentului amenință natura umană în secolul XXI, la fel cum capitalismul industrial a desfigurat lumea ...
Pret: 139,00 lei
Pret: 118,15 lei
buc.
CARTI » Sociologie, Stiinte politice » Era capitalismului de supraveghere

Era capitalismului de supraveghere

În această capodoperă, Shoshana Zuboff vine cu idei de o perspicacitate uluitoare despre fenomenul pe care chiar ea l-a numit „capitalism de supraveghere”.

Mizele nici că pot fi mai ridicate: o arhitectură globală de modificare a comportamentului amenință natura umană în secolul XXI, la fel cum capitalismul industrial a desfigurat lumea naturală în secolul XX.

Cu o plasticitate grăitoare, Zuboff descrie consecințele pe care le are pentru viețile noastre înaintarea capitalismului de supraveghere dinspre Silicon Valley înspre toate sectoarele economiei.

Vaste rezerve de avuție și de putere se acumulează în „piețe ale viitorului comportamental” noi și fatidice, în care predicțiile despre comportamentul nostru se vând și se cumpără ca o marfă oarecare, iar producția de bunuri și servicii este subordonată unor noi „mijloace de modificare a comportamentului”.

Pericolul s-a schimbat, trecând de la un stat totalitar al Fratelui cel Mare la o arhitectură digitală ubicuă: un „Celălalt cel Mare” care acționează pentru interesele capitalismului de supraveghere.

Aici este creuzetul unei forme de putere fără precedent, caracterizată prin concentrări extreme de cunoaștere și fără să se supună mecanismelor democratice de reglare și control.

Analiza făcută de Zuboff, cuprinzătoare și emoționantă, dezvăluie în amănunt amenințările la adresa societății secolului XXI: un „stup” permanent controlat și complet conectat, care seduce cu promisiunea certitudinii totale pentru maximum de profit – în detrimentul democrației, al libertății și al viitorului nostru uman.

Întâmpinând prea puțină rezistență din partea legii sau a societății, capitalismul de supraveghere este pe cale să domine ordinea socială și să modeleze viitorul digital – dacă îi vom permite.

Fiecare om există pe două niveluri: ca individ și ca parte dintr-o societate. Păstrăm cu toții un buton interior care, odată apăsat, ne transformă într-un stup.

Din când în când, devenim niște albine care lucrează pentru un scop comun.

Dar ce se întâmplă când stupul devine unul digital, iar toate interacțiunile din interiorul lui ajung să fie controlate și orientate către un singur scop – acela al profitului cu orice preț?

Ce se întâmplă când principiile capitalismului se suprapun peste cele ale societății?

Trăim vremuri fără precedent, iar Shoshana Zuboff face un exercițiu excelent în a explica modul în care am ajuns în acest punct al dezvoltării noastre și ce urmează dacă o să continuăm să vedem doar avantajele tehnologiei și să închidem ochii în fața pericolelor cu care vine ea la pachet.

— Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Nației

Dacă importanța unei cărți se judecă după eficacitatea cu care descrie lumea în care trăim și după potențialul pe care îl are de a o schimba, atunci Era capitalismului de supraveghere este clar cea mai importantă carte publicată în secolul nostru...

Pe Zuboff o interesează cel mai vast act de colonizare capitalistă care s-a încercat vreodată, dar este vorba despre o colonizare la adresa minților noastre, a comportamentului nostru, a liberului nostru arbitru și chiar a personalităților noastre.

Și totuși nu este o carte antitehnologie, ci anticapitalism nereglementat, cu dinți și gheare roșii.

De fapt este Das Kapital al lui Marx, dar centrat pe generația noastră.

— Zadie Smith, autoarea bestsellerului Dinți albi și profesor de Scriere creativă la Universitatea New York

O lucrare originală și sclipitoare, care sosește într-un moment crucial, când publicul și reprezentanții săi aleși se luptă în sfârșit cu extraordinara putere a mijloacelor de comunicare digitale și cu companiile care o controlează.

Cartea lui Zuboff pune în discuție ipoteze, ridică întrebări incomode despre prezent și viitor și marchează reperele necesare pentru o dezbatere necesară, care ar fi trebuit să înceapă de mult timp.

Shoshana Zuboff a îndreptat o rază necruțătoare de lumină spre noul peisaj plin de umbre al vieților noastre. Nu arată prea frumos.

— Nicholas Carr, autorul cărții Superficialii

De la primele pagini am simțit un imperativ covârșitor: toată lumea trebuie să citească această carte, ca act de autoapărare digitală.

Cu o luciditate formidabilă și cu un curaj moral imens, Zuboff demonstrează nu doar cum ne sunt scormonite mințile în căutarea unor date care să fie extrase și valorificate, ci și cum are loc schimbarea lor rapidă și radicală în cursul acestui proces.

Ora este târzie și multe s-au pierdut deja, dar, așa cum aflăm din aceste pagini indispensabile, încă mai există speranță de emancipare.

— Naomi Klein

Provocarea definitorie pentru viitorul economiei de piață este legată de date, informații și supraveghere. Nu doar intimitatea noastră, ci și individualitatea noastră este în joc, iar această carte extraordinară ne avertizează asupra unor pericole existențiale. O recomand cu căldură.

— Daron Acemoglu, coautorul cărții Coridorul îngust

Cartea Shoshanei Zuboff poate fi descrisă în multe moduri: inovatoare, magistrală, alarmantă, incredibilă.

Cel mai cuprinzător mod? De neratat! — Financial Times

Ce parere ai despre cartea "Era capitalismului de supraveghere" ?

Cine a cumparat Era capitalismului de supraveghere, a mai cumparat si:
Civilizatia. Vestul si Restul
Niall Ferguson
Butoiul cu pulbere al Asiei. Marea Chinei de Sud si sfarsitul stabilitatii in Pacific
Robert D. Kaplan
Fereste-ma, Doamne, de prieteni
Larry Watts
Tarile Arabe din Golful Persic
Rory Miller
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Calea vindecarii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE