CARTI »
Istorie »
Tragedia basarabenilor si bucovinenilor 1940-1951 Tragedia basarabenilor si bucovinenilor 1940-1951
Tragedia basarabenilor şi bucovinenilor 1940-1951. Convorbiri cu Alexandru Danielopol
Prin volumul de fata, Liviu Valenas il readuce in actualitate, dintr-o uitare nemeritata, pe marele patriot roman Alexandru Danielopol.
Lui Alexandru Danielopol i se datoreaza salvarea de la deportarea in Siberia sau in Asia Centrala a jumatate de milion de basarabeni si bucovineni, reclamati insistent de Stalin ca "cetateni sovietici".
Pentru a-i salva pe acesti napastuiti ai unei sorti nemeritate, Alexandru Danielopol s-a batut, practic singur, ca un leu, cu ofiterii NKVD din Comisia Aliata de Control de la Bucuresti, in anii 1944-1947.
Partea a doua a cartii este constituita printr-o serie de documente zguduitoare, stranse sau elaborate de cercetatorii si publicistii din Republica Moldova si din Bucovina de Nord, privind martiriul populatiei romanesti din teritoriile rapite cu forta de I. V. Stalin in 1940 si din nou in 1944: Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Hertei.
Documentele de arhiva, multe chiar din arhivele NKVD, marturiile celor ramasi in viata, sunt o proba irefutabila in fata istoriei: intre anii 1940 si 1951 Uniunea Sovietica a executat, cu o precizie aproape diabolica, un etnocid, cu peste un milion de victime in teritoriile romanesti ocupate abuziv in 1940 si 1944.
Obiectivul final al lui Stalin fiind exterminarea totala a romanilor din provinciile anexate cu forta de URSS in 1940, respectiv in 1944.
Un genocid uitat, cu nimic mai prejos decat cel al armenilor omorati de Turcia in 1915.
Un genocid care nu trebuie uitat niciodata, si acesta este meritul autorului, pentru ca, prin acest impresionant volum, ne scoate dintr-o uitare aproape complice cu calaii.