Cartea de față prezintă marii maeștri ai fotojurnalismului secolelor XX și XXI, aducându-le laolaltă cele mai emblematice imagini.
Ea spune povestea unor femei și bărbați care, cadru după cadru, au captat esența vremii lor în cel mai captivant mod cu putință.
De la fotografia de război a lui Robert Capa, Larry Burrows și George Rodger la eseurile fotografice ale unei pioniere precum Margaret Bourke-White; de la alb-negrul bogat al brazilianului Sebastião Salgado la culorile vii ale lui Steve McCurry, de la privirile intense ale subiecților lui Dorothea Lange din cei mai aspri ani ai Americii la profunda umanitate a activității lui Werner Bischof.
De la incredibila abilitate de a surprinde clipa pe care o vedem la Henri Cartier-Bresson și la Elliott Erwitt la studiul religiilor și al contradicțiilor lor realizat de Abbas Attar.
Iar apoi portretele, de la copiii și trecătorii imortalizați de Robert Doisneau pe străzile din Paris la posturile regale alese de Cecil Beaton.
Pagină după pagină, descoperim că acești maeștri nu doar au înregistrat istoria: prin subiectele, tehnicile și stilurile alese, și-au spus într-un fel propria poveste.
Astfel ne dăm seama că un fotograf devine mare nu doar printr-o singură fotografie excepțională, ci printr-o capacitate continuă și constantă de a comunica o viziune, de a defini o abordare a realității.
De a rămâne fidel unei estetici care, în multe cazuri, nu poate fi separată de un cod de etică.