Oamenii lui Hitler. Fețele celui de-Al Treilea Reich
„Cine au fost naziștii? Ce i-a motivat pe liderii și funcționarii mișcării naziste și pe cei care le-au transformat proiectul în realitate?
Ce s-a întâmplat cu busola lor morală?
Au fost în vreun fel oameni denaturați, tulburați mintal sau degenerați?
Au fost gangsteri care au acționat cu intenții criminale?
Sau „bărbați obișnuiți” (și câteva femei) ori, poate, mai exact, „germani obișnuiți”?
Proveneau de la periferia societății, erau niște paria sau făceau parte, într-un fel, din corpul convențional al societății germane?
Și cum explicăm determinarea lui Hitler de a obține puterea dictatorială?
A fost el un soi de carapace goală, lipsit de însușiri personale și fără o viață personală, în care germanii și-au turnat cele mai radicale dorințe și ambiții politice?
Ce i-a determinat pe niște oameni, de altfel normali, să comită sau să aprobe atrocități ucigașe cumplite împotriva inamicilor reali și presupuși ai naziștilor?
Sau poate că n-au fost normali?
În plus, de ce atâția germani proeminenți și responsabili, aflați în funcții înalte în instituțiile-cheie ale societății, au acceptat dictatura, războiul și genocidul?
Și ce-au gândit aceia dintre ei care au supraviețuit războiului despre comportamentul lor în timpul celui de-Al Treilea Reich?
Au adoptat vreo perspectivă morală în ce-i privește, au remușcări, au reușit să înțeleagă ce-au săvârșit?”
Întrebările la care răspunde Richard J. Evans în această carte au devenit tot mai actuale astăzi, când în multe țări instituțiile democratice au început să fie amenințate.
Lideri cu mâna de fier și dictatori în devenire își fac apariția, beneficiind adesea de un sprijin popular major pentru a submina democrația, a pune botniță mass-mediei, a controla justiția, a înăbuși opoziția și a submina drepturile fundamentale ale omului.
Corupția politică, minciunile, necinstea și înșelăciunea devin noul curent, cu consecințe fatale pentru libertățile noastre fundamentale. Viitorul pare tot mai sumbru, iar speranțele de libertate și democrație, incerte.