Unele taine dezvaluite ale tarotului
Tarotul este, datorita ideogramelor sale, o reprezentare a ideilor, de la simplu la complex.Nu putem gandi fara sa ne reprezentam ideile. Tarotul este o masina de gandit. Nu putem citi daca nu cunoastem semnele sau literele si, in cazul de fata, semnele si literele.
Tarotul contine simbolismul si explicatia grafica a 22 de litere ale alfabetului sacru, precum si toate semnele ce permit citirea sau scrierea.
Tarotul este o grila ce permite traducerea tuturor hieroglifelor.
TAROTUL ESTE O LOGICA CE DUCE LA CUNOASTERE
Cartile pot fi arse, teoriile pot fi distruse, doctrinele ocultismului pot varia prin forma si fond, pot fi persecutati practicantii esoterismului asa cum vor fi persecutati din nou de catre materialismul ateu practicantii religiilor, indiferent de natura lor.
Transmiterea secretelor initiatice este în continuare asigurata de arcanele acestui joc de carti. Unii nu vor vedea în ele decât un joc, inofensiv sau periculos, dar un joc.
Totusi, simbolurile luate de tarot din natura, din laboratoare, din diverse temple sau oratorii, din biserici precum si din Biserica, indica aspirantilor la initiere calea de urmat.
Poetul îsi gaseste în ele inspiratia, ucenicul – maiestria, îndragostitul – iubirea, si, toti cei ce vor dori – „o combinatorica” ce conduce la adevar.
Logica nu este cunoastere, ci doar un mijloc de a ajunge la ea.
Acest mijloc poate fi folosit corect sau incorect, sau chiar pentru a însela în loc sa aduca lumina. Fiecare sedinta trebuie sa aiba logica ei.
Epocile care se succed au toate logica lor specifica. De la Aristotel la Francis Bacon, de la Bacon la Descartes, de la Descartes la Auguste Compte, de la Auguste Compte la Paul Valéry, de la Bergson la Einstein si la printul Matila C. Ghyka, mijloacele de investigatie variaza, precum si metodele de aplicare.
Neschimbata ramâne doar substanta prima (daca se poate spune asa): ideile simbolizate de cuvinte, litere si numere conform logicilor personale si variabile, al caror secret esential rezida în combinatorica asimilata ritmului specific al vietii intelectuale.
Acest secret al logicii si al logicilor da la iveala, celui ce vrea sa vada: combinatorica tarotului.
Miscarea filosofica a zilelor noastre pare sa confirme abandonul studiilor consacrate logicii sau metodelor gândirii sanatoase.
Exista, totusi, discipline intelectuale bune si fructuoase.
Pentru a ne convinge de acest lucru, este suficient sa citim Introducere în filosofie (Introduction à la philosophie) de René Le Senne, Tratat de Logica (Traité de Logique) de Goblot, fara a uita de remarcabila Psihologia Rationamentului (Psychologie du Raisonnement) de Eugenio Rignano.
În prezenta lucrare despre tarot este însa vorba despre o logica si despre combinatorica ce nu sunt tratate în aceste carti remarcabile.
" ...legile gândirii sunt o chestiune de analiza combinatorie." Gottfried-Wilhelm Leibnitz, 1646-1716