Ortodoxia pentru postmodernisti
Cuvintele de dragoste ale oricaruia dintre noi sînt si ramîn cuvinte de dragoste numai în masura în care noi însine sîntem prezenti în acele cuvinte, adica le îndeplinim.Evanghelia mai este numita si adunare de cuvinte ale vietii vesnice, asa cum a fost descoperita de catre Înger sutasului pomenit în Faptele Apostolilor.
Altfel spus, atît cuvintele, cît si faptele noastre, au o valoare numai în masura în care pot ramîne vesnice, vesnicie pe care o primesc din împartasirea cu Cel singur vesnic, Dumnezeu.
Asadar, dragostea este mai întîi de toate prezenta, poate nu atît fizica, cît duhovniceasca, prezenta atotcuprinzatoare, prezenta pîna la identificare.
Este o prezenta în care doar Cel iubit mai exista, iar noi ne micsoram si ne golim pentru a lasa loc Aceluia sa ne cuprinda si sa ne umple de prezenta Sa.
În fata acestei întîlniri Sfîntul Vasile cel Mare a gasit sa zica doar cuvintele pe care adunarea credinciosilor le cînta pîna astazi în biserici:
Sa taca tot trupul omenesc, caci Împaratul împaratilor si Domnul domnilor, Hristos Dumnezeul nostru.Autorul acestei carti este unul din milioanele celor nascuti în URSS – imperiul în care lui Dumnezeu i S-a interzis sa existe.
Crescut în familia unui profesor de filosofie si propagandist al ateismului stiintific, stefan Bastovoi a avut ca „religie“ arta, dedicîndu-se studiului picturii si literaturii. La vîrsta de 20 de ani devine membru al Uniunii Scriitorilor, obtinînd mai multe premii literare în România si Republica Moldova.
La 22 de ani, surprinzator pentru cei care îl cunosteau, tînarul poet intra în manastire si se calugareste, primind numele Savatie.
Despre poezia si proza lui stefan Bastovoi s-a scris cu diverse ocazii în presa literara si în volume de specialitate. Este prezent în Postmodernismul românesc al lui Mircea Cartarescu.
Cartea de fata cuprinde articole si eseuri aparute de-a lungul vremii în presa laica de la Chisinau si din România, adresîndu-se în special celor din afara Bisericii, cît si o serie de interviuri cu personalitati ale lumii culturale si ecleziale din România, Republica Moldova si Rusia.