"Inima prospera" este o carte de dezvoltare personala pe care o propunem tuturor celor care doresc sa dobândeasca o mai buna cunoastere asupra notiunii de prosperitate.Julia Cameron spune: „În aceasta carte voi folosi cuvântul Dumnezeu. Îl poti inlocui cu Directia cea Buna a Lucrurilor, flux, chiar prosperitate. Nu lasa semantica sa fie o piedica în calea ta.”
Aceasta carte de dezvoltare personala este un curs de 12 saptamâni, împartit în 12 capitole. Recomandarea autoarei este sa parcurgeti un capitol pe saptamâna. Unele dintre eseurile cuprinse în capitole includ scurte exercitii de rezolvat pe masura ce avansati cu lectura cartii. La sfârsitul fiecarei saptamâni, exista exercitii si o lista de „puncte de prosperitate”. Straduiti-va sa încercati timp de 12 saptamâni instrumentele.
Rezultatele va pot surprinde. Julia Cameron spune ca „de multe ori, cursantii mei descopera ca, atunci când scutura un mar, cad portocale. ?i portocalele pot fi exact ce cautau ei, de fapt.”
Introducere:
Aceasta carte de dezvoltare personala vine si cu ideea unui Plan de Prosperitate. Cea mai importanta parte a Planului de Prosperitate este sa creati un plan de economisire a banilor. Trebuie sa începeti cu cheltuielile pe care stiti ca le aveti: chirie, mâncare, distractii – si apoi sa va uitati la cât de mult cheltuiti si unde. Ideea de a crea un Plan de Prosperitate este sa planificati pe ce anume veti cheltui banii.
„Banii sunt un lucru bizar. Sunt la egalitate cu dragoste ca cea mai mare sursa de fericire a omului, si cu moartea ca cea mai mare sursa de anxietate.” (John Kenneth Galbraith)
Ce face din noi oameni fericiti? Daca ar fi vorba de bani, ar fi usor.
Dar raspunsul este mai complex de atât. Fericirea – adevarata prosperitate spirituala – este o atitudine, o alegere pe care o facem în fiecare moment.
Tegan, fetita de sapte ani, gasind o moneda, poate ca se simte bogata, în timp ce altcineva, stând pe un munte de bani, s-ar putea simti cu adevarat sarac. Privati de stresul fata de bani care ne distrage în mod convenabil atentia – ca nu avem destul, ca nu am avut destul, ca într-o zi s-ar putea sa nu mai avem destul – suntem întregiti. Uneori vulnerabili, uneori nesiguri, uneori veseli, uneori plictisiti, inspirati, confuzi, entuziasmati – aceasta este experienta umana – dar întotdeauna noi însine. Si asta este destul.
A avea o inima prospera presupune munca zilnica"
Fragment:
Instrumentele
Doua dintre instrumentele simple care va vor cultiva sentimentele de prosperitate în voi sunt reprezentate de „Paginile matinale” si „Plimbarea”. Trei pagini sunt suficiente pentru a face schimbari profunde, mentinând, în acelasi timp, si o existenta functionala în lume. Scrieti despre absolut orice, iar în cazul în care va este greu sa va gânditi ce sa scrieti, scrieti asa: „Nu ma pot gândi ce sa scriu.” Continuati, pur si simplu sa scrieti. Nu exista nicio directie gresita de a concepe Paginile matinale.
„Am fost învatati sa credem ca a fi negativ este egal cu a fi realist, si a fi pozitiv este egal cu a fi nerealist.” (Susan Jeffers)
„Paginile matinale” despre care se vorbeste în aceasta carte de dezvoltare personala, sunt menite sa va provoace, cât si sa va consoleze. În paginile voastre, va puneti întrebari si primiti raspunsuri.
Autoarea, Julia Cameron, mentioneaza contabilizarea, ca fiind instrumentul esential al prosperitatii. Contabilizarea aduce claritate, iar claritatea este una dintre primele si cele mai bune roade ale prosperitatii.
Un alt principiu de baza al prosperitatii este reprezentat de abstinenta. Abstinenta înseamna sa nu mai faceti împrumuturi.
Spre deosebire de paginile matinale sau de contabilizare, plimbarea este un instrument ce va poate oferi ocazia de a va cufunda în prezent.
Al cincilea instrument prezentat în prezenta carte de dezvoltare personala, este „pauza”. O pauza deliberata va ofera sansa unei autoevaluari si autoconfirmari. Pauzele nu tind sa va puna în legatura cu o voce critica, mânata de ego, ci mai degraba sa va puna în legatura cu o latura a voastra mai profunda, mai buna si mai înteleapta.
Prosperitatea nu are nimic de-a face cu banii! Contabilizarea este un instrument care functioneaza pentru oricine. Va face sa fiti constienti în privinta banilor. Deseori observati ca tiparul vostru de cheltuire nu este sincronizat cu valorile voastre. Contabilizarea va arata unde va abateti. Va aduce claritatea necesara si, cu timpul, va aduce speranta. Contabilizând mereu, în timp, vi se va diminua anxietatea legata de bani.
În aceasta carte de dezvoltare personala vi se prezinta patru tipuri elementare de cheltuitor. Voi în care va regasiti?
- Cumparatorul de articole scumpe;
- Cautatorul de chilipiruri;
- Cheltuitorul strâns la punga;
- Facilitatorul.
Pe masura ce realizati ce tip de cheltuitori sunteti, veti recunoaste si veti suprima tiparele autodistructive legate de anxietatea financiara. Cheltuielile compulsive întotdeauna mascheaza ceva.
Comportamentul care provoaca cea mai mare anxietate este îndatorarea. Datoria financiara creeaza o datorie spirituala si emotionala. Încercând sa umpleti golul din identitatea voastra, de multe ori va îndatorati mai mult si va simtiti mai rau.