O miraculoasa poveste despre portrete în oglinda, sosii si rataciri funambulesti prin labirinturile destinului, la sfârsit de secol 17, în plina criza a Imperiului Otoman.
Doua orase fabuloase - Venetia si Istanbulul -, doua lumi în dialog - Occidentul si Orientul - si doua personaje bizare, de o asemanare uluitoare — un erudit venetian, capturat de corsari si vândut în robie, si un turc straniu, cunoscut sub numele de Hogea («Învatatorul»), îsi intersecteaza si negociaza universurile într-un misterios joc al dilemelor identitare.
"în cautarea sufletului melancolic al orasului sau natal, a descoperit noi simboluri pentru a reflecta ciocnirile si interactiunile dintre culturi"
Academia Suedeza
„Orhan Pamuk si-a câstigat dreptul de a fi comparat cu Jorge Luis Borges si Italo Calvino, amândoi veghind asupra acestui roman ca niste îngeri pazitori …
Fortareata alba este unul dintre acele rare romane ce reusesc sa zamisleasca o lume în sine, completa, de o stralucire aparte… Pamuk este un povestitor înzestrat cu pasiunea si vigoarea narativa a unei Seherezade.“
New York Times)
Rafinat si original… Comparatiile cu Kafka si Calvino nu sunt o exagerare… gravitatea, finetea si subtilitatea acestora razbat la fiecare pagina.“
(The Independent)
Romanul
Fortareata alba a fost distins cu Independent Foreign Fiction Prize, 1990
Despre Autor: Orhan Pamuk : este cel mai cunoscut si, totodata, cel mai controversat scriitor turc contemporan, asumat de intreaga Europa ca una dintre cele mai valoroase si originale voci ale ultimilor ani. Nascut la Istanbul, Pamuk a urmat studii de arhitectura la Universitatea Tehnica din orasul natal, abandonate ulterior; in 1976 a absolvit Institutul de Jurnalistica al aceleiasi universitati.
Din 1974 s-a consacrat aproape in intregime scrisului, dupa ce, o vreme, cochetase cu pictura. Opera sa, elogiata cu entuziasm de critici si tradusa in peste 40 de limbi, cuprinde romane — printre care
Fortareata alba, Cartea neagra, Viata cea noua, Ma numesc Rosu, Zapada - si un volum de memorii dedicat Istanbulului. Recunoasterea internationala s-a concretizat si intr-o pleiada de premii prestigioase, precum: The Independent Award for Foreign Fiction, Prix de la Découverte Européenne, Prix du Meilleur Livre Étranger, International Impac Dublin Literary Award, Prix Médicis Étranger, Friedenspreis s.a