Relatii interpersonale intense si haotice, accese de furie, impulsivitate, amenintari cu abandonul sau cu suicidul… dupa ce ai cunoscut îndeaproape o astfel de persoana ramâi adesea cu un gust amar si cu întrebarea: „Unde am gresit?"
În spatele acestui tablou înnegurat, se afla însa drama protagonistului – temeri profunde, o senzatie ... citeste mai departe
Cum am putea intelege sensibilitatea crescuta, irascibilitatea, vulnerabilitatea, sugestibilitatea, egoismul, apetenta pentru fantastic, ?nstrainarea de realitate, dorinta de a domina, rautatea, bunatatea care duce p?na la sacrificiu, cochetaria, lasitatea si frica unor oameni pe care ?i ?nt?lnim ?n cabinet sau ?n viata de zi cu zi?
În viata, mai devreme sau mai târziu, cu totii suntem afectati de neplaceri.
Avem doar de pierdut în aceste situatii? Cu toate ca ne fac sa suferim, ne spun autorii, dificultatile scot la lumina puterile noastre neasteptate, poate neexprimate, frumusetea noastra ascunsa.
Mintea distrata. Creiere vechi intr-o lume puternic tehnologizata
Mintea distrata exploreaza, din perspectiva psihologiei si neurostiintelor, modul în care ne confruntam zilnic cu fascinanta, dar extrem de acaparatoare lume a înaltei tehnologii în care traim în prezent.
Cartea ofera atât o baza stiintifica, dar si ilustrari practice ale unor oameni care se ... citeste mai departe
În ultima vreme, gândirea pozitiva a devenit o moda. Selectând din viata numai emotiile pozitive, cautând cu îndârjire sa evitam disconfortul si sa obtinem fericirea, oare nu ne privam pe noi însine de o parte din propriile trairi?
Suntem fiinte umane complexe, imperfecte, angelice si machiavelice deopotriva, nu doar niste masti ... citeste mai departe
Ce se ascunde oare în spatele comportamentelor noastre?
Ce forte tainice ne mâna actiunile de zi cu zi? Un barbat nu reuseste sa se implice în nicio relatie amoroasa de lunga durata cu o femeie — sa aiba el o orientare sexuala diferita?
Riscurile puterii celor care ajuta. Pentru psihologi, medici, asistenti sociali, profesori si preoti
"Fie ca suntem psihologi, medici, profesori sau asistenti sociali, ne-am dedicat unei profesii în care ajutam oameni aflati în suferinta, în nevoie, în nestiinta, oameni pe care îi salvam, îi protejam, îi sustinem sau îi crestem. Profesii dificile, ... citeste mai departe
"?n ultimele secole, omenirea a evoluat spectaculos la nivel intelectul si tehnic. Numai ca, ?n planul dezvoltarii emotionale, a ramas cu multe veacuri ?n urma, sustine Fromm. Cum se explica si cum poate fi solutionat acest decalaj socio-istoric dintre minte si inima?
Subiect al dezbaterilor aprinse, psihiatria este, pe de o parte, criticata de cei ce vad ?n ea un instrument de control social, iar, pe de alta parte, este privita, ?n asociere cu neurostiintele, ca o speranta ?n vederea gasirii unor tratamente eficiente pentru cele mai tulburatoare afectiuni psihice.
Medicul, pacientul sau si boala. Aspecte inconstiente ?n practica medicala
Medicamentul cel mai des folosit ?n medicina generala este medicul ?nsusi; altfel spus, nu doar flaconul sau cutia cu medicamente conteaza, ci maniera ?n care acestea sunt prescrise pacientului ? de fapt, ansamblul atmosferei ?n care medicamentul este dat si luat. ... citeste mai departe
Cum rezolvi probleme de cuplu cu ajutorul terapiei cognitive!
Dupa zeci de ani de cercetari clinice dedicate "cognitiilor automate negative" care sub?ntind anxietatea, depresia ori tulburarile de alimentatie, parintele psihoterapiei cognitive ataca un nou domeniu: cel al relatiilor de cuplu.
Psihiatrul si psihoterapeutul Aaron T. Beck demonstreaza ?ntr-un stil limpede si ... citeste mai departe