În Colectia „Opere fundamentale”, editata sub egida Academiei Române de catre Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, în parteneriat cu Muzeul National al Literaturii Române, au aparut recent doua volume dedicate Existentialismului românesc.
Iata un mic fragment care îi apartine lui Mircea Eliade.
«Când, acum vreo zece ani, Giovanni Papini îmi marturisea, ... citeste mai departe
La 15 septembrie 1521, domnitorul tarii Românesti Neagoe Basarab se stingea din viata si era urmat la tron de fiul sau, Theodosie.
Personalitatea sa complexa a lasat posteritatii doua monumente de o valoare exceptionala: unul în domeniul arhitecturii – mareata biserica episcopala de la Curtea de Arges, iar altul în domeniul ... citeste mai departe
"Serban Cioculescu e un intelectual din clasa lui Paul Souday, sagace în observatii, abandonându-se cu voluptate comentariului filologic, restrângând, când e cazul, multele instrumente de care dispune pentru a face cu bisturiul incizia trebuitoare.
Vivacitatea si mobilitatea spirituala permit deplasarea ochiului critic pe toata întinderea peisajului literar, de la cronicari la ... citeste mai departe
Volumul reuneste toata opera literara a lui Ion Creanga: Povesti. Amintiri din copilarie. Povestiri. Varia (povestiri didactice, versuri originale, poezii populare), articole si corespondenta. Fata de alte editii cuprinde si Oltenii în Iasi si cele doua povesti "corosive".
Dosarul critic si bibliografic s-a completat cu informatii si noi interpretari.
În Colectia „Opere fundamentale”, editata sub egida Academiei Române de catre Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, în parteneriat cu Muzeul National al Literaturii Române, au aparut primele doua volume din Poezii - Mihai Eminescu.
Volumul I cuprinde:
Poezii. Cronologii si simbioze poetice 1866-1876
Voluml II cuprinde:
Poezii. Cronologii si simbioze poetice 1877-1883 ... citeste mai departe
Ion BUDAI-DELEANU - Opere. Tiganiada. Trei viteji. Scrieri lingvistice. Scrieri istorice. Traduceri
Editia de opere Ion Budai-Deleanu din colectia tip Pleiade de la Academia Româna, realizata de doi valorosi lingvisti – Gheorghe Chivu si Eugen Pavel –, reuneste în premiera atît textele literare ale umanistului ardelean, cît si cele mai semnificative ... citeste mai departe
Editia a adunat pentru prima data într-un singur volum scrierile istorice în limba româna ale celor mai reprezentative figuri de cronicari moldoveni.
Tomul cuprinde Letopisetul Tarii Moldovei de Grigore Ureche, Letopisetul Tarii Moldovei de la Aaron Voda încoace si De neamul moldovenilor de Miron Costin, Letopisetul Tarii Moldovei de la ... citeste mai departe
Istoria cresterilor si a descresterilor curtii othoman[n]ince
Literatura istorica de baza in limba romana se imbogateste cu acest tratat, gratie initiativei intelectuale de vocatie nationala pe care a avut-o si a dus-o stralucit pana la capat, cu ultima suflare, la modul propriu, eminentul clasicist al Universitatii Bucuresti, Dan Slusanschi.
Prezenta editie reuneste cele patru romane ale lui George Calinescu: Cartea nuntii si Enigma Otiliei (volumul I), Bietul Ioanide (volumul II) si Scrinul negru (volumul III).
Îngrijire de editie, note, comentarii, variante, repere critice de Nicolae Mecu. ... citeste mai departe