Padurea spânzuratilor este construita în întregime pe schema unei obsesii, dirijând destinul eroului din adâncimile subconstientului.” Tudor Vianu
„Primul nostru roman modern este, în fond, unul traditional. Întârzierea literaturii române în raport cu aceea occidentala este raspunzatoare de acest paradox.
Al doilea lucru este ca Rebreanu da nastere la noi nu unui ... citeste mai departe
„Când Liviu Rebreanu trece la romanul orăşenesc, el eludează pe cât se poate înfăţişarea de indivizi şi se refugiază în monografia unei pasiuni, a unei porniri, adică în romanul psihologic, conştient sau nu de lipsa putinţei de a intui personaje.
Ciuleandra e un astfel de roman analitic. […] Materia romanului o ... citeste mai departe
Prezentul volum reproduce textul integral al editiei: Liviu Rebreanu, Amandoi, Editura Eminescu, Bucuresti, 1971.
Au fost respectate particularitatile fonetice si de lexic proprii scriitorului. La reproducerea textului, au fost aplicate norme ortografice in vigoare azi, aprobate de Academia Romana. ... citeste mai departe
Roman cinematografic, roman al gloatei, cum ?l numea George Calinescu, este unul dintre capodoperele literaturii rom?ne interbelice. Evident, autorul s-a inspirat dintr-un eveniment real, rascoala taranilor din 1907.
Volumul ?nt?i, Se misca Tara! prezinta toate etapele premergatoare si acumularile de energie populara, ?n timp ... citeste mai departe
Roman al unei biografii-esec pe fondul unei tragedii mondiale, precum si al unei obsesii chinuitoare, Padurea spanzuratilor nu face parte dintre creatiile in proza reconfortante.
Pline de cruzimi, omoruri, mizerie umana si suferinte, Ion si Rascoala raman totusi romane optimiste, deschizatoare de sperante.