Carticica de fata se vrea a fi o provocare in legatura cu postul.
Am ajuns la concluzia ca trebuie sa revenim asupra unor subiecte centrale din credinta si viata noastra crestineasca pentru a ne improspata respectivele subiecte, afectate uneori de inevitabila rutina, alteori ... citeste mai departe
De ce ne spovedim sau despre darul inoirii launtrice
Intentia nu este sa tratam tema spovedaniei, ci motivarea personala a spovedaniei, asumarea personala a demersului, reflectia personala asupra actului spovedaniei, atitudinea fata de spovedanie.
Cultura dominanta a lumii este una centrata pe exterior, pe ceea ce se vede, pe mecanismele vietii materiale, ... citeste mai departe
Nikolaos Matsoukas a fost unul dintre cei mai mari teologi greci contemporani si, fara indoiala, unul dintre cei mai mari teologi ortodocsi din ultimul secol.
Cartea de fata este un proiect cu totul original.
Nimeni nu a indraznit pina acum o astfel de intreprindere de unul singur.
Jurnalul Parintelui Sofian Boghiu de la Manastirea Antim.
Un jurnal provenit din lumea bisericeasca - mai mult chiar, din cea monahala - acoperind o perioada istorica domninata de "tacerea" impusa de un regim potrivnic.
Parintele Sofian apartine generatiei de oameni duhovnicesti si biseriocesti care au trecut prin temnitele comuniste.
Patericul Mare - Culegere de ziceri, sentinte si istorisiri ale monahilor din pustiului Egiptului, traitori in epoca de aur a monahismului.
Face parte din patrimoniul universal al literaturii crestine, fiind una dintre cele mai raspandite lucrari in toata crestinatatea, dar mai ales in Rasaritul Ortodox.
Cartea de fata este cea mai tulburatoare marturie a unui monah contemporan despre vederea lui Dumnezeu, despre iubirea dintre el si Dumnezeu, despre simtirea sensibila a iubirii dumnezeiesti.
Prin aceasta lucrare, Cuviosul Iosif Isihastul se adauga celor mai mari exegeti ai iubirii dumnezeiesti din toate timpurile: Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Ioan ... citeste mai departe
Texte culese din insemnarile personale scrise de mana ale Parintelui Sofian Boghiu.
Fragment – Chipul Domnului
Icoana (chip, asemanare) este prin excelenta Fata sau Chipul lui Iisus Hristos Dumnezeu- Omul. Iar iisus Hristos este Chipul Tatalui: “Cine M-a vazut pe Mine, a vazut pe TatalMeu!”
Daca exista si o stare maladiva, omul pacatuieste deoarece exista inauntrul lui slabiciunea generala.
Omul nu se controleaza in totalitate, exista esecurile care il influenteaza si pacatuieste.
Mai concret, daca cineva simte ca nu este un om ca ceilalti oameni, daca nu constientizeaza ca poate sa stea printre ceilalti, sa traiasca ... citeste mai departe
Placinta are atat o puternica dimensiune traditionala - intotdeauna ne vom intoarce la placinta cu branza! -, dar in acelasi timp si o dimensiune ce tine exclusiv de creativitate, de imaginatie: orice ingredient, in combinatia potrivita, poate naste o placinta.
Am fost uimita de multimea combinatiilor de ingrediente, care pot constitui ... citeste mai departe
M-am gandit ca as putea sa ofer tinerelor gospodine, celor pe care le cunosc si celor pe care nu le cunosc, un modest indrumar culinar pentru inceputul casniciei lor, cu indemnul de a se stradui sa-si bucure si pe aceasta cale sotii si copiii.
Omul se afla necontenit intr-un cosmar: teama de a nu-si pierde viata.
Dupa cum stim foarte bine, toti cautam acest lucru: sa nu fie razboi, sa nu ne pierdem viata, sa nu ne imbolnavim de cancer si sa ne pierdem astfel viata, sa nu dea vreo masina peste noi si sa ... citeste mai departe