Evoluția Europei între 1895 și 1941, într-una din cele mai importante cărți-document ale epocii noastre
„Lumea de ieri“ este Viena și Europa de dinaintea Primului Război Mondial: o lume sigură, stabilă și armonioasă, unde libertatea de spirit domnea neștirbită.
Lumea în care s-a născut și a început să scrie, cunoscând celebritatea, ... citeste mai departe
La mijlocul secolului al XVI-lea, reformatorul Jean Calvin conduce cu mâna forte orasul Geneva. Nu demult fusese el însusi prigonit de Biserica Catolica, dar acum, când are în mâna haturile puterii, nu e deloc dispus sa acorde altora libertatea religioasa pe care o ceruse atât de vehement autoritatilor papale.
„In descrierea partidei de sah, Zweig imagineaza o metafora extraordinara pentru teribila si sumbra confruntare cu tortionarii nazisti. Anamneza prezentata de el nu este una a indivizilor, ci a intregii Europe.” (The New York Review of Books)
In anii de inceput ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, la bordul unui pachebot ... citeste mai departe
O femeie curajoasă îngenuncheată de Istorie: aşa o descrie Stefan Zweig pe Maria Stuart, care s-a născut să fie regină şi a ajuns o victimă a războaielor religioase şi a intrigilor de la curte. Suverană a Scoţiei, dar recunoscută de catolici şi ca regină a Angliei şi considerată aşadar o ... citeste mai departe
Frivolă şi intrigantă pentru curtenii de la Versailles, tirană perversă în propaganda revoluţionară, eroină martiră a restauraţiei: cine a fost Maria Antoaneta?
Dincolo de o lungă tradiţie bazată pe legende, zvonuri şi violente pasiuni ideologice, Zweig găseşte o femeie: o fiinţă umană fără calităţi ieşite din comun, obligată de istorie să ... citeste mai departe
În 1518, Magellan îl convinge pe regele Spaniei, Carol Quintul, să întreprindă un proiect nebunesc: „Există o strîmtoare între Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific. O ştiu. Cunosc locul unde se află.
Daţi‑mi o flotă şi vă voi arăta calea de trecere, pornind de la răsărit spre apus, pentru a ocoli ... citeste mai departe
1913. Într-un orăşel austriac de garnizoană, ofiţerul de cavalerie Anton Hofmiller e invitat la castelul bogatului proprietar Kekesfalva.
Cînd petrecerea e în toi, tînărul o invită la dans pe fiica gazdei, fără să ştie că e paralizată – iar apoi, vrînd să-şi repare stîngăcia, face greşeli după greşeli, pe care le ... citeste mai departe
Peste tot, Casanova le ?ntinde capcane femeilor si ?se ?nfrupta pe saturate? din placeri. ?n Franta, Don Juan traieste iubirea cea mai curata, departe de Eros. ?n Spania, frumoasa Carmen fascineaza prin senzualitate si un farmec? ocult.
?n Anglia, o frivola dornica de jocurile dragostei primeste un dar ... citeste mai departe
La Sankt Petersburg, la Viena, ?n Corsica, la Venetia, ?n mlastinile salbatice ale Angliei rurale sau aproape oriunde, dragostea se ascunde ?n gesturi, ?n sertare, ?n scrisori?
Ea este peste tot si are chipuri infinite. ?n tinuturile imaginare ale literaturii, dragostea domneste ca o divinitate pe jumatate bl?nda, pe jumatate ... citeste mai departe