Ioan Petru Culianu face o analiza a religiilor dualiste a caror istorie a influentat in mod profund Occidentul: gnosticismul, marcionismul, maniheismul, paulicianismul, bogomilismul si catharismul occitan si lombard.
Volumul umple o lacuna din istoria ideilor infatisind o descoperire fundamentala: curentele dualiste formeaza un sistem, ele nu deriva unul din altul, ... citeste mai departe
„Ne gasim in prezent la rascrucea a doua epistemologii: prima, cu radacini inca in epoca Luminilor, crede ca progresul stiintific este cumulativ si ca omenirea va sfirsi prin a descoperi cindva Adevarul; a doua, care nu exista decit de un sfert de secol, considera ca toate viziunile asupra lumii sint ... citeste mai departe
„O istorie culturală fascinantă și cvasi-enciclopedică a lumii de dincolo, din paleolitic până în prezent.
Cititorul va afla un ghid neprețuit spre sălașurile nenumărate ale lumii de dincolo, așa cum se lasă ele văzute prin porțile visului și ale morții, ale experienței mistice și șamanice, ale filozofiei și ficțiunii...”
„In aparenta si numai in aparenta, subiectul acestei carti il constituie studierea unor curente – mai intii din domeniul religiei, apoi din domeniile filozofiei, literaturii si stiintei – care au in comun o serie de premise, cum ar fi aceea ca lumea aceasta si Creatorul ei sint, daca nu de ... citeste mai departe
Marsilio Ficino (1433-1499) si problemele platonismului in Renastere este lucrarea de diploma sustinuta de Ioan Petru Culianu, in sesiunea din iunie 1972, la Facultatea de Limbi Romanice, Clasice si Orientale a Universitatii din Bucuresti, lucrare coordonata de Nina Façon.
Se intelege ca o teza de licenta care tintea aproprierea unei ... citeste mai departe
Ioan Petru Culianu scrutează partea esoterică a Renaşterii, Cabala creştină şi mistica neoplatonică înflorite în Italia secolului al XV-lea, construcţii speculative solidare cu ştiinţele oculte ale Evului Mediu.
Gîndirii renascentiste îi este specifică o „cunoaştere fantasmatică” pe care o pun în evidenţă tratatele de magie, astrologie sau filozofie analizate.
„Proiectul lui Mircea Eliade nu se definește doar în termeni de istorie a religiilor. Pornind de la hermeneutica materialului istorico-religios, Eliade vrea să ofere jaloanele pentru constituirea unei «antropologii filozofice».
Este inutil să-i apreciem strădania după un alt etalon, și e la fel de ... citeste mai departe
Viziuni si transe, inaltari la cer, zboruri magice, stari cataleptice sau posedare de catre spirite, toate, pina la contactul direct al initiatului cu divinitatea, se inscriu printre modalitatile extazului, ale „iesirii din sine”.
„In Experiente ale extazului, Ioan Petru Culianu abordeaza studiul ascensiunii extatice ca istoric al religiilor.
Romanul inedit Tozgrec sporește numărul scrierilor de ficțiune ale lui Ioan Petru Culianu publicate postum: povestirile de primă tinerețe din Arta fugii, romanele Hesperus și Jocul de smarald.
Vast șantier scriptural desfășurat între anii 1981 și 1984, Tozgrec este în bună măsură o carte de și despre magie, pandant și prelungire ... citeste mai departe
„La 1871, romanticul student vienez Eminescu era absorbit de vis, himerism, arhei, științe oculte, Ahasver, vălul lui Isis, alchimie și astrologie.
La 1971, romanticul student bucureștean Culianu a absorbit deja toată acea «lume» eminesciană, îi dublează pe Schopenhauer cu Jung, pe Kant cu Kierkegaard, pe Gautier cu Borges.
Eliade : „Iti fac o propunere de colaboare: un Dictionar al religiilor, la care ma gindesc de mult. Volumul va fi semnat Eliade-Culianu si sper ca va deveni indispensabil, va fi tradus in multe limbi...” (Mircea Eliade catre Ioan Petru Culianu, 25 iunie 1975)
Infaptuind vechiul proiect al profesorului sau, Culianu ... citeste mai departe
De la inceputul anilor ’80, Ioan Petru Culianu, invitat sa colaboreze la lucrari colective de referinta din zona studiilor religioase, isi creeaza modalitatea specifica de a ordona si distila, in texte sintetice, deopotriva elementele unei vaste cunoasteri si propriile propuneri teoretice.
Articolele-studii scrise pentru Enciclopedia religiei coordonata de Mircea Eliade sau ... citeste mai departe
Carte complexa a Renasterii toscane, roman politist, magic si esoteric, impletind cunoasterea secolului al XV-lea italian cu legenda, filosofia protagonistilor cu credintele lor, descrierea practicilor magice, astrologice sau geomantice cu fictiunea, intr-un text incitant, sclipitor ii ironic, Jocul de smarald propune o aventura a mintii, precum si a memoriei si ... citeste mai departe
Ioan Petru Culianu a fost intens preocupat de problemele mitologiei romanesti, pe care o vedea, dupa cum ii spunea intr-un interviu lui Andrei Oisteanu, in 1984, in forma ?unui puzzle cu piese disparate?.
?Cred ca este posibil si foarte necesar?, afirma Culianu, ?sa facem cat mai multe reconstituiri in domeniul ... citeste mai departe