Cea mai cunoscuta viziune distopica a lumii viitorului, romanul (scris in 1949) este tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomica, sediul unui regim totalitar in care orice logica pare a fi fost abolita.
Epurarile si evaporarile au devenit un lucru firesc, trecutul este rescris mereu spre a corespunde prezentului, iar ... citeste mai departe
Libertatea inseamna libertatea de a spune ca doi plus doi fac patru.
Limbajul politic... este menit sa faca minciunile sa para adevarate si crima sa para respectabila si sa dea impresia sa vorbele goale sunt de fapt argumente serioase.
O iluzie poate deveni o jumatate de adevar, o masca poate schimba expresia ... citeste mai departe
Cind animalele de la ferma isi alunga stapinul betiv, toate sint cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceste peste program, astfel productivitatea creste si, pentru moment, gurile sint satule.
Regulile de aur ale colectivitatii vor fi inscrise cu litere uriase pe un hambar: toate animalele sint egale, nici un animal nu ... citeste mai departe
George Orwell se numara printre cei mai celebri scriitori si analisti sociali. In scrierile sale a denuntat nedreptatile indurate de cei saraci, a atras atentia cu privire la pericolele totalitarismului si a aparat libertatea de expresie.
Acest volum, in care sint incluse atit fragmente din romane, cit si din alte scrieri ... citeste mai departe
Are patruzeci şi cinci de ani, e căsătorit, tată a doi copii, cu rate la bancă, cu o burtă respectabilă şi o proteză dentară pe care abia a înlocuit-o.
Războiul bate la uşă, viitorul îl înspăimîntă, iar pînă la goana nebună după mîncare, la soldaţii ... citeste mai departe
Prima carte a lui George Orwell, Fara un sfant prin Paris si prin Londra este o relatare emotionanta si foarte detaliata a celor citiva ani de saracie autoimpusa prin care a trecut scriitorul dupa ce s-a intors din Birmania.
Aflat in cautarea propriei voci narative, Orwell repudiaza societatea „respectabila” si exploreaza ... citeste mai departe
Cum am impuscat un elefant reuneste o suma de eseuri literare ce ofera cititorilor o perspectiva cuprinzatoare asupra vietii si operei lui George Orwell.
Unele incercari, precum „O executie prin spinzurare” sau „Cum am impuscat un elefant”, descriu intimplari din perioada petrecuta de scriitor in colonii, ca angajat al Politiei Imperiale ... citeste mai departe
O fata de preot, roman cenzurat de exigentele vremurilor in care a aparut pentru prima data, este publicat in aceasta colectie intr-o traducere cit mai apropiata de originalul propus de Orwell – acesta s-a pierdut, insa anumite pasaje au putut fi reconstruite.
Dorothy Hare, protagonista, fiica a unui paroh dintr-un orasel ... citeste mai departe
Cu Drumul spre Wigan Pier, un volum-reportaj aparut in 1937, Orwell isi cucereste notorietatea ca scriitor, dovedindu-si extraordinarele calitati de observator al realitatii contemporane.
Aici, isi relateaza experientele din timpul sederii in sumbrele zone industriale din Yorkshire si Lancashire, in nordul Angliei, unde mineritul reprezenta principala sursa de venit – si, ... citeste mai departe
Onest si plin de amintiri, Zile birmaneze are in centru un grup de Englishmen care se intilnesc la Clubul European sa-si inece amarul in whisky si sa-si indulceasca singuratatea vietii in Birmania in perioada de declin a colonialismului britanic.
Clubul European este locul in care colonialistii britanici vin sa-si treaca ... citeste mai departe
George Bowling este agent de asigurari. Are patruzeci si cinci de ani, e casatorit, tata a doi copii, cu rate la banca, cu o burta respectabila si o proteza dentara pe care abia a inlocuit-o.
Razboiul bate la usa, viitorul il inspaiminta, iar pina la goana nebuna dupa mincare, la ... citeste mai departe
George Orwell este autorul celei mai cunoscute viziuni distopice asupra lumii viitorului: O mie noua sute optzeci si patru.
Omagiu Cataloniei ni-l arata pe George Orwell in ipostaza de reporter talentat, prezentindu-si cu profunzime si acuratete a detaliului propria experienta in Razboiul Civil din Spania, din decembrie 1936 pina in iunie ... citeste mai departe
Romanul a fost ecranizat in 1997, in regia lui Robert Bierman, avandu-i in rolurile principale pe Richard E. Grant si Helena Bohnam Carter.
Romanul Aspidistra sa traiasca!, publicat pentru prima oara in 1936 si presarat cu numeroase detalii autobiografice, este o satira muscatoare la adresa vietii literare si a societatii capitaliste ... citeste mai departe
Ferma animalelor Povestea asta, am savurat-o din toatá inima prin anii'70 ,reluatá
tot asa la Europa Liberá . Am Ãregistrat-o pe bandá de magnetofon -pierdutá din pácate , ca multe altele , la "mutarea"
din tará. O recomand tuturora, tineri si mai putin tineri , ca sá
Ãnteleagá mai bine, trecutul si prezentul :
"schimbarea stápÃnilor bucuria nebunilor" a zis Ãntr-o
"duminicá veselá"(Radio Buc, UM.) Bibanu(Dem Rádulescu-
D.zeu sá-l Hodineascá Ãn Pace )si cÃtá dreptate avea...
PORCII V-AU CONDUS VÃ CONDUC SI VÃ VOR CONDUCE
cu cáinii Ãn ajutor mái OILOR ! GEABA BEHÃITI :::