„Dupa ce a stricat adevarata eternitate, omul a cazut în timp, unde a izbutit, daca nu sa prospere, cel putin sa traiasca: sigur e ca s-a obisnuit cu noua lui conditie.
Procesul acestei caderi si al acestei deprinderi se numeste Istorie.
Dar iata ca-l ameninta o alta cadere, a carei amploare ... citeste mai departe
„Am scris aceste divagații în 1935–36, la 24 de ani, cu pasiune și orgoliu.Din tot ce am publicat în românește și franțuzește, acest text este poate cel mai pasionat și în același timp îmi este cel mai străin.“ — CIORAN, 1990 ... citeste mai departe
„Am scris o carticica intitulata Silogismele amaraciunii, cuprinde lucruri insolente, am scris-o imediat dupa razboi, când eram foarte sarac si foarte cinic.
Când a aparut cartea era la putina vreme dupa aparitia Tratatului de descompunere, si prietenii mei mi-au spus: «Te-ai compromis, este insolenta, dar nu e serioasa.» [...]
„Daca esentele pe care oamenii le stimeaza atât de mult, fara sa le iubeasca, n-au putut salva nimic, atunci nu ne mai ramâne decât curajul amagirilor.
Sa ramânem adica aici pe pamânt, sa ne compromitem si sa ne lichidam ca amagiri între amagiri.
Esentele ne distrug dincolo de lume: este o distrugere ... citeste mai departe
„Nimic nu e mai jalnic decât cuvântul, si totusi doar prin el ajungi la acele senzatii de fericire, la jubilatia ultima în care esti cu desavârsire singur, eliberat de orice sentiment de apasare. Absolutul atins prin cuvânt, prin însusi simbolul fragilitatii!“
„Nimic nu va putea sa-mi scoata din minte ca lumea asta e fructul unui zeu tenebros ce-si prelungeste umbra în mine, si ca misiunea mea este sa duc la ultimele consecinte blestemul ce apasa asupra lui si a operei sale.“ (CIORAN) ... citeste mai departe
„Trebuie să învăţăm să gândim împotriva îndoielilor şi certitudinilor noastre, împotriva umorilor atotştiutoare, trebuie, mai ales, făurindu-ne o altă moarte, o moarte incompatibilă cu hoitul, să acceptăm ceea ce nu poate fi dovedit, ideea că ceva există...
„Daca as putea, as aduce întreaga lume în agonie, pentru a realiza o purificare din radacini a vietii; as pune flacari arzatoare si insinuante la aceste radacini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da alta seva si alta caldura.
„Ani de zile, o viaţă de fapt, să nu te fi gândit decât la ultimele clipe, ca să constaţi, când te apropii, în sfârşit, de ele, că va fi fost degeaba, că gândul morţii ajută la tot, doar să mori nu!"
„Întreg amarul fiintarii se evapora la ideea ca oricând e în putinta noastra sa-l curmam, ca ascundem în noi însine imensa libertate a absentei noastre si ca ne putem rascumpara caderea în dureri sterpe sau în banalitate prin genialitatea negativa a sinuciderii.“
CIORAN
„Cioran a cautat pentru aceasta carte un titlu frapant, ... citeste mai departe
?De-as conduce osti, le-as duce la moarte fara minciuni: fara patrie, fara ideal si fara hotia vreunei rasplate sau a cerului.
Le-as spune tot ? si-n primul r?nd ce fara pret e viata si moartea. ?n mod cinstit nu poti ?mbarbata dec?t ?n numele nefirii; cum exista ceva, sacrificiul, c?t de ... citeste mai departe
Opere, vol. I cuprinde: Pe culmile disperarii (1934); Cartea amagirilor (1936); Schimbarea la fata a României (1936); Lacrimi si sfinti (1937); Amurgul gândurilor (1940). Ilustratii.
Opere, vol. II cuprinde: Îndreptar patimas (1940-1944, 1991); Publicistica (1931-1949); Manuscrise, Corespondenta (trimisa, 1930-1947); Rapoarte, Addenda: Emil Cioran – Constiinta ca fatalitate, Emil Cioran – Breviar patimas; Corespondenta primita (1931-1943); Repere critice (1933-2011); Aurel Cioran – Fisier bibliografic; Eleonora Cioran ... citeste mai departe