O abordare comparativa a unui domeniu delicat, in care, apelind la numeroase aspecte inedite din istoria si cultura Romaniei si a lumii, autorul evidentiaza persistenta in mentalitatea colectiva, fie si in forme simbolice si metaforice, a unor modele mentale si comportamentale.
Pentru mentalitatea mitica, asa cum toate elementele Cosmosului preexista, in stare virtuala, in materia Haosului precosmogonic, acesta din urma supravietuieste in chiar structura Cosmosului.
Boala, moartea, furtuna, seceta, cutremurul, invazia inamicilor sint receptate ca ipostaze ale Haosului, care disturba ordinea cosmica.
Universul (sau orice microunivers: corpul, casa, satul etc.) este vazut ca ... citeste mai departe
Volumul Imaginea evreului in cultura romana a fost distins cu Premiul Academiei Romane,
Volumul prezinta originea, evolutia temporala si spatiala, supravietuirea sau disparitia cliseelor ce compun portretul fizic, profesional, spiritual, magico-mitic si religios al „evreului imaginar” in spatiul cultural romanesc.
Este de asemenea analizat modul in care antisemitismul popular l-a influentat ... citeste mai departe
Volumul cuprinde studii, articole si eseuri scrise in perioada 1984-2014, unele inedite, despre viata si opera lui Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu.
Sint abordate si aspecte delicate sau controversate, precum simpatia legionara a lui Eliade sau asasinarea lui Culianu, autorul urmarind in general modul brutal si tragic in care, in ... citeste mai departe
Gradina de dincolo. Zoosophia. Comentarii mitologice
Eseul Gradina de dincolo propune o interesanta interpretare a basmului Harap Alb ca alegorie a initierii.
Eroul parcurge un drum spiritual, de perfectionare si purificare, in care trece prin mai multe trepte de initiere ? incercarile la care e supus ?, iar la final atinge starea ... citeste mai departe