Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal, 31 august 1988–12 decembrie 1989
"In 1988, Ana Blandiana era deja o scriitoare consacrată. I s-a interzis însă să mai publice cărți sau articole în reviste literare, fiindcă îl parodiase pe Ceaușescu în motanul Arpagic, unul dintre personajele unei cărți pentru copii –„Întâmplări de pe strada mea”.
„Am simtit ca, daca nu voi încerca sa descriu tot ce vad, tot ce traiesc, tot ce înteleg (ceea ce nu puteam face decât în proza), realitatea care ma înconjoara îmi va intra fara sa ma întrebe în poeme, cu amanuntele ei sordide, întâmplarile ei promiscue, personajele ei duplicitare si ... citeste mai departe
„O carte despre mine si timpul pe care l-am strabatut: un timp în ebulitie, bulversat de vântul batând mereu din alta directie a istoriei, spulberând sensurile, dar nu si încapatânarea mea de a le întelege.
Nu am scris aceasta carte pentru a transmite un adevar pe care eu îl detin, ci ... citeste mai departe
„Daca mi-ar cere cineva sa spun numele unui singur sentiment pe care mi l-a trezit lumea prin care am trecut, as raspunde fara ezitare compasiunea, despre care cu timpul am înteles ca este o treapta a întelegerii si o forma de cunoastere.
„Cu exceptia celor care se refera la poezie, aceste texte sunt dovada masurii în care istoria i-a rapit istoriei literare drepturile pe care le avea de la nastere asupra mea.“
„Nu exista nici o îndoiala ca omenirea de azi este în criza. Dar exista oare un singur moment al lungii sale ... citeste mai departe
„Lumea lui Arpagic este lumea în care tot ce e firesc e miracol.
O lume fermecata în care se produce miracolul nasterii dintr-o samânta cât o gamalie de ac a unei plante cu frunze si flori, care, la rândul lor, nasc fructe si seminte.
Un bestseller pentru cei mici: Vestitul motan Arpagic s-a intors!
O carte mult asteptata in care versurile delicate si pline de umor ale Anei Blandiana sunt minunat completate de ilustratiile jucause ale Liviei Coloji.
O lume in care piersicile au hotarat sa fie violete, prunele portocalii si furnicile poete, o gradina ... citeste mai departe
Prima poveste e despre o dragoste târzie la Paris. A doua despre îngerii de lânga noi. În cea de-a treia veti simti un puternic miros de terebentina, iar în a patra, parfum de crini regali. A cincea va aduce în auz un nume care zgârie si unul care mângâie.
O carte calda, emotionanta, cu amintiri inedite, aparuta la editura Humanitas. Moduri de intrebuintare posibile:
- Carte de bucate. Aproape toate retetele sunt noi sau au ceva special in ele, care le schimba; nu le gasiti in alte carti. Indicele de la sfarsit o dovedeste.
Opera poetica a Anei Blandiana este un "best off", o selectie pentru prietenii de toate v?rstele, ai poeziei la toate v?rstele.
Cuprins vol. 1: Persoana ?nt?ia plural (1964), Calc?iul vulnerabil (1966), A treia taina (1969), Cincizeci de poeme (1970), Octombrie, noiembrie, decembrie (1972), Poezii (1974), Somnul din somn (1977), Ochiul de greier ... citeste mai departe