Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Instrumentele titanilor

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
O CARTE PE ZI
UN PREŢ SPECIAL
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Transilvania. Starea noastra de veghe
Transilvania. Starea noastra de veghe
Editura: Scoala Ardeleana
Data aparitiei: 2016
Numar de pagini: 300
Autor(i): Ioan Aurel Pop
Editura: Scoala Ardeleana
Colectia: Seria Centenarul Marii Uniri
Disponibilitate: In stoc

Raporturile româno-maghiare au în urma o istorie palpitanta, complicata, plina de conflicte si de concilieri, de atitudini egoiste si de generoase deschideri, ca viata.

Traiul în vecinatate si, adesea, în aceleasi comunitati ne-a determinat sa ne cunoastem, sa ne examinam reciproc, sa ne urâm si iubim în acelasi timp.

Prima marturie a ...
Pret: 35,00 lei
buc.
CARTI » Istorie » Transilvania. Starea noastra de veghe

Transilvania. Starea noastra de veghe

Raporturile româno-maghiare au în urma o istorie palpitanta, complicata, plina de conflicte si de concilieri, de atitudini egoiste si de generoase deschideri, ca viata.

Traiul în vecinatate si, adesea, în aceleasi comunitati ne-a determinat sa ne cunoastem, sa ne examinam reciproc, sa ne urâm si iubim în acelasi timp.

Prima marturie a unor contacte româno-ungare este cuprinsa în Gesta Hungarorum („Faptele ungurilor"), lucrare elaborata de un cronicar anonim al unui aproape la fel de anonim rege Bela, cândva prin secolul al XI-lea, reluata ulterior, dar referitoare la întâmplari de pâna la anii 1050-1060.

Cronicarul (notarul) maghiar, cu studii la o universitate occidentala (poate din Italia), spune ca o ceata de unguri a trecut, probabil dupa anul 900, dinspre Bihor „dincolo de padure" (= ultra silvam sau trans silvam), unde a întâlnit o tara bogata, cu câmpuri cultivate, cu sare si materii sarate, cu aur prezent pâna si în nisipul râurilor, locuita de români si slavi, tara în care domnia o avea un anumit român, ducele (voievodul) Gelou.

De aici au pornit si neîntelegerile dintre istoricii români si cei maghiari: acestia din urma afirma ca totul nu ar fi decât o contrafacere, fiindca românii nu puteau fi în anul 900 în Transilvania, pe când românii spun ca nu este nimic mai firesc decât prezenta românilor latinofoni aici, pe locurile fostei provincii romane Dacia, unde s-a plamadit poporul român...

Dincolo de dispute, prezente mereu între cele doua popoare, viata a decurs normal. Intre secolele XI-XIII, dupa cucerirea Banatului si partilor vestice (numite ulterior Partium), Transilvania a devenit provincie (voievodat) a Regatului Ungariei pâna la destramarea acestuia, sub loviturile otomanilor, in 1541.

Primele mentiuni scrise despre români nu-i pomenesc pe acestia decât în postura de victime carora ii se rapeste ceva sau de condamnati pentru „faradelegi".

Desi au fost acceptati o vreme in structurile puterii (ca participanti la adunarile tarii), alaturi de nobili, de sasi si secui, românii au fost tratati, în general, ca popor cucerit cu sabia si supus.

Discriminarea a fost initial sociala si confesionala (nimeni nu putea stapâni pamânt fara act scris de donatie regala; numai catolicii puteau fi nobili adevarati), dar, din secolul al XV-lea, românii (ortodocsi) au ajuns sa fie asupriti si sub aspect etnic, iar aceasta asuprire etnica s-a accentuat apoi mereu.

Discriminarea a generat reactii de aparare, uneori viólente, încercari de reluare a bunurilor rapite...

CUPRINS:

Cuvânt înainte de Mircea Muthu

Argument pentru Transilvania sufletului meu

Ce este Transilvania

Scoala Ardeleana si natiunea româna din Transilvania în Secolul Luminilor

Dimitrie Cantemir si Transilvania. Câteva consideratii

Românii si România în Europa: între Occidentul latin si Orientul bizantin

Marea Unire si Sarbatoarea Nationala

Maramuresul... intrând pe furis la moldoveni". Reflectii pe marginea unei idei de unire româneasca din secolul al XVI-lea

Contributia transilvanenilor la fondarea Academiei Române

Istorici transilvaneni la Accademia di Romania din Roma în perioada interbelica

Ce parere ai despre cartea "Transilvania. Starea noastra de veghe" ?

Cine a cumparat Transilvania. Starea noastra de veghe, a mai cumparat si:
Conversatii cu Stalin
Milovan Djilas
Razboinicul
Robert ONeill
Gorbaciov. Viata si epoca lui
William Taubman
Oaia alba in turma neagra
Larry L. Watts
Abonare newsletter
	
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
Pericolele nebanuite ale campurilor electromagnetice 5G
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE