Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Mintea. O calatorie spre centrul fiintei umane

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
IN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
PAULO COELHO
FII CA RÂUL CARE CURGE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Problema ucraineana in lumina istoriei
-10
Problema ucraineana in lumina istoriei
Editura: Saeculum
Data aparitiei: 2016
Numar de pagini: 320
Autor(i): Ion I. Nistor
Editura: Saeculum
Colectia: Documente Revelatorii
Disponibilitate: In stoc

Relatiile, in genere, nonconflictuale romano-ucrainene s-au imflamat dupa rapirea Bucovinei de catre austrieci (1775) si rutenizarea ei, dar au intrat intr-o zona de liniste dupa 1918, pana cand, prin pactul Molotov-Ribbentrov si apoi prin vointa lui Stalin, s-au smuls din granitele Romaniei, Bucovina de Nord si tinutul Hertei, precum si ...
Pret: 36,00 lei
Pret: 32,40 lei
buc.
CARTI » Istorie » Problema ucraineana in lumina istoriei

Problema ucraineana in lumina istoriei

Relatiile, in genere, nonconflictuale romano-ucrainene s-au imflamat dupa rapirea Bucovinei de catre austrieci (1775) si rutenizarea ei, dar au intrat intr-o zona de liniste dupa 1918, pana cand, prin pactul Molotov-Ribbentrov si apoi prin vointa lui Stalin, s-au smuls din granitele Romaniei, Bucovina de Nord si tinutul Hertei, precum si Basarabia (cu partile de nord si sud)


I.Oprisan

Nascut la Vicovul de Sus, crescut in Bucovina, reintors in mai multe randuri pentru lungi perioade la Cernauti, unde invatase si fusese numit profesor de istoria romanilor la Universitatea noastra cea mai nordica, pana cand, prin rapirea de catre rusi a partii de sus a provinciei, nu si-a mai putut continua acolo profesiunea de dascal, Ion I. Nistor a fost, desigur, istoricul care a scris cel mai mult, cu adanca simtire si profunda competenta despre drepturile romanilor asupra acelei zone nationale in care s-a incheg romanesc al principatului Moldova.

Cu toate acestea, el nu poate fi considerat nicidecum un istoric localist al provinciei natale, intrucat, oricat de numeroase studii a dedicat spatiului de origine, ele se pierd in ansamblul scrierilor sale ce imbratiseaza larga problematica a romanitatii din cele mai vechi timpuri, pana in zilele vietii sale, culminand cu acea Istorie a romanilor (2600 p. de manuscris), nepublicata inca.

De altfel, in oricare dintre cercetarile sale, oricat de restranse si aparent specioase, domina viziunea larg integratoare, de ansamblu, a partilor romanismului in marele fluviu national, pe care si-a materializat-cin mai toate scrierile, dar in mod deosebit in lucrarea Unirea Bucovinei cu Romania (1940).

,,Teritoriul national al Romaniei - releva el - s-a intregit succesiv prin contopirea voievodatelor Munteniei si Moldovei (l 859), prin recuperarea Dobrogei (l 878), si Cadrilaterului (1913) si prin unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei (1918).

Prin recuperarea Dobrogei si Cadrilaterului, Romania si-a redeschis vechiul drum spre Marea Neagra, iar prin unirea provinciilor surori Basarabia, Bucovina si Transilvania [- primele doua rapite in 1812 si, respectiv, in 1775, de Rusia si Austria -].

Ce parere ai despre cartea "Problema ucraineana in lumina istoriei" ?

Cine a cumparat Problema ucraineana in lumina istoriei, a mai cumparat si:
Creierul Pentagonului
Annie Jacobsen
Drumul Rusiei. Ambasador la Moscova
Rudiger von Fritsch
Istoria Poloniei. Terenul de joaca al lui Dumnezeu
Norman Davies
Fara speranta. Speranta abandonata
Nadejda Mandelstam
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Calea vindecarii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE