Principii de adaptare la ordinea mondială în schimbare
Principii de adaptare la ordinea mondială în schimbare - De ce națiunile triumfă și se prăbușesc"Principii de adaptare la ordinea mondială în schimbare" este o carte valoroasă (care îmbină în mod inedit istoria cu economia) care îți va schimba perspectiva asupra trecutului lumii, ajutându-te totodată să intuiești cum va arăta viitorul.
Autorul privește înapoi în timp și își imaginează ultimii 500 de ani pe care i-a traversat omenirea ca pe un Mare Ciclu de acumulări și pierderi uriașe de avere, în care ciclul datoriilor și al piețelor de capital a jucat un rol primordial.
Pe baza analizei minuțioase și pertinente pe care o face pe parcursul cărții, în final, Ray Dalio ne arată cum ne pot ajuta lecțiile trecutului să facem față mai bine viitorului.
RAY DALIO este fondatorul și copreședintele companiei Bridgewater Associates, care administrează active la nivel global, fiind lider în gestionarea portofoliilor instituționale și totodată cel mai mare fond de hedging din lume.
Cartea de față este un studiu complex cu privire la motivele pentru care prosperă și apoi se prăbușesc cele mai mari imperii ale lumii și piețele lor, cu scopul de a putea pune în perspectivă ceea ce se întâmplă acum și pentru a putea gestiona mai ușor evenimentele viitoare.
Autorul analizează de asemenea schimbările importante pe care le suferă în prezent ordinea mondială, în comparație cu schimbări similare din trecutul omenirii și mecanismele care au stat la baza lor, pentru a putea astfel, pe baza acestor observații, să anticipăm cum va evolua lumea în viitor.
Volumul de față a apărut ca urmare a nevoii autorului de a înțelege trei mari forțe care s-au manifestat mereu de-a lungul istoriei:
1. Ciclul datoriilor pe termen lung și al piețelor de capital: ratele dobânzilor din ce în ce mai scăzute sau negative;
2. Ciclul ordinii și dezordinii interne: Se referă la gradul de cooperare și conflict pentru avuție și putere, cauzat în mare parte de discrepanțele în ce privește bogăția și valorile;
3. Ciclul ordinii și dezordinii externe: Se referă la gradul de competitivitate dintre puterile existente care se luptă pentru bogăție și putere.
Volumul este împărțit în trei părți, după cum urmează:
1. Partea I: Cum funcționează lumea sintetizează ascensiunea și declinul imperiilor, pe baza cercetărilor autorului privind anumite cazuri specifice.
2. Partea a II-a: Cum a funcționat lumea în ultimii 500 de ani studiază în amănunt cazuri individuale, analizând poveștile principalelor imperii din ultimii 500 de ani care au deținut moneda de rezervă, și dedică un întreg capitol conflictelor din prezent dintre Statele Unite și China.
3. Partea a III-a: Viitorul este o interpretare a ceea ce înseamnă toate acestea pentru viitor, din punctul de vedere al autorului.
***
Dacă în prima parte, autorul a explicat cum crede el că funcționează lumea, în partea a II-a punctează ciclurile ascensiunii și declinului Imperiului Olandez, Imperiului Britanic, Americii și a Chinei, în ultimii 500 de ani de istorie, pentru ca în ultima parte a acestei secțiuni să dedice un spațiu suficient de vast unui subiect care ne interesează pe toți în această perioadă de instabilitate generală: RĂZBOAIELE.