Primul Razboi Mondial. Intre realitate si fictiune
Primul Război Mondial între realitate și ficțiune este un rezultat al cercetărilor făcute de Gabriela Gîrmacea în muzee și arhive, în care, pornind de la literatură și de la documente autentice cu referire la epocă, a reconstituit trecutul afectiv al participantului la conflagrație.
În acest sens, a prezentat în lucrare două profiluri de combatanți: intelectuali, pentru care scrisul a constituit o încercare de a se elibera de trauma războiului (Camil Petrescu, Ioan Missir, Felix Aderca) sau de o dramă personală (Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu), alături de oameni simpli, care au notat și ei trăiri, îngrijorări, descrieri ale unor scene de luptă în corespondența trimisă familiei sau pe foi răzlețe păstrate în arhive sub mențiunea însemnări din război.
Alteori, aceștia din urmă au imortalizat diferite aspecte pe plăcuțe fotografice și numele lor a devenit cunoscut astăzi (Constantin Acsente din Slobozia).
Autoarea a încercat să ofere cititorului o perspectivă aparte cu privire la război într-o carte senzorială, în care a analizat momentul istoric și a mediat înțelegerea textului, a epocii, a atmosferei generale prin fotografii și reproduceri după ziare, scrisori, cărți poștale, hărți.
Acest demers nou în lumea editorială se adresează unui cititor care va trăi o experiență similară cu cea a cercetătorului, întrucât reproducerile în forme și dimensiuni originale îi oferă senzația că a descoperit și că citește un document autentic, îi dezvoltă atenția și curiozitatea față de un subiect sau față de o epocă, pe care, uneori, e dificil să și-o imagineze sau să și-o reprezinte.
Raportându-se la Primul Război Mondial, cititorul tânăr înțelege că procesul înfăptuirii României Mari a fost făcut cu sacrificii de către oameni care au crezut în ideea de unitate națională.
Și cu toate acestea, indiferent de vârsta cititorului, cartea îl apropie de istorie prin exemple de viață și imagini care aduc în prim-plan temeri, emoții, stări, trăiri.
Întoarcerea la trecut trebuie să se facă întotdeauna cu respect față de valori și de oameni, în spiritul adevărului istoric.
Primul Război Mondial nu a fost ficțiune, dar putem înțelege istoria plecând de la aceasta - afimă autoarea.