Omul care isi confunda sotia cu o palarie
Un profesor de muzica îsi confunda (la propriu) sotia cu o palarie.Un barbat nu-si recunoaste propriul picior. O femeie nu mai stie ce înseamna stânga.
Persoane considerate retardate mintal dovedesc capacitati iesite din comun.
Toate aceste bizarerii sunt cazuri neurologice reale, cu care s-a confruntat doctorul Oliver Sacks. 24 de asemenea povestiri alcatuiesc o imagine asupra mintii omenesti – am fi tentati sa spunem: asupra patologicului, daca am putea trasa o frontiera neta între normalitate si patologie.
Cu veritabil talent literar (e scriitor în toata puterea cuvântului), Oliver Sacks nu se aventureaza sa traga concluzii si sa eticheteze, ci prezinta un tulburator spectacol al mintii.
Omul care îsi confunda sotia cu o palarie s-a bucurat de un rasunator succes în lumea întreaga si în cele mai diverse medii intelectuale si artistice.
Pornind de la cartea doctorului Sacks, Michael Nyman a compus, în 1986, o opera, iar regizorul Peter Brook a pus în scena, în 1993, un celebru spectacol de teatru.
„Munca mea, viata mea, totul e dedicat bolnavilor, dar bolnavii si bolile lor ma conduc la gânduri care poate ca altminteri nu mi-ar veni în minte, în asemenea masura încât ma vad obligat sa ma întreb, împreuna cu Nietzsche: «Cât priveste boala: aproape ca suntem ispititi sa ne întrebam daca am putea trai fara ea» – si sa consider ca problemele pe care le ridica boala sunt fundamentale.
Pacientii mei ma incita mereu sa-mi pun întrebari, iar întrebarile mele ma conduc mereu la pacienti, astfel încât în povestirile sau studiile care urmeaza exista o continua miscare de du-te-vino.“
OLIVER SACKS