Marea dezordine hormonală
Marea dezordine hormonală: Ce ne otrăvește fără să știmMarea dezordine hormonală este un tablou dezolant al consecințelor pe care le au asupra oamenilor și al animalelor produsele chimice care au invadat mediul înconjurător și care ne dereglează sistemul hormonal.
Corinne Lalo ne explica fenomenul otrăvirii chimice a celulelor noastre și ne ofera sfaturi pentru a ne proteja.
Corinne Lalo este o jurnalistă franceză specializată în domeniul medical, având peste 30 de ani de experiență în televiziune.
Epidemii de pubertate precoce, menstruație la bebeluși de numai șase luni, pilule anticoncepționale cancerigene, adevărate epidemii de infertilitate, obezitate, diabet, alergii, autism, sunt doar o parte din efectele devastatoare a hormonotoxicilor care ne-au invadat mediul și care se găsesc peste tot în jurul nostru: în apă, în aer, în cosmeticele pe care le folosim, în hainele pe care le îmbrăcăm, în mobilierul și linoleumul din casa noastră, în mâncare, în ustensilele de bucătărie, în biberoanele copiilor, etc.
Însă tabloul unei lumi aflate în plin proces de degradare accentuată a speciilor pe care le găzduiește este mult mai complex.
Nu mai este de mult o noutate faptul că în cincizeci de ani bărbații au pierdut mai mult de jumătate din numărul de spermatozoizi, sau că nivelul lor de testosteron este în scădere.
Și în cazul femeilor se observă o diminuare a capacității reproductive din cauza creșterii incidenței unor boli ovariene noi.
În rândul copiilor, cazurile de autism și alergii sunt în creștere dramatică.
Boli odinioară extrem de rare, precum diabetul, obezitatea, disfuncțiile tiroidiene și endometrioza, devin din ce în ce mai comune.
Această pierdere a potențialului nu este specifică doar speciei umane; întreaga biodiversitate este amenințată.
****
Recomandare:
În urmă cu șaizeci de ani, Rachel Carson atrăgea atenția că folosirea pesticidelor la scară largă contaminează populația și că efectul acestui fenomen va fi unul întârziat și se va vedea în explozia de boli cu care se vor confrunta generațiile viitoare.
Din păcate, a avut perfectă dreptate.
Cazurile de cancer la om erau responsabile pentru 4 % din decese în 1900, de 15 % în 1958 și de 30% din decese în 2021 în SUA.
Epidemiile de cancer de tiroidă, obezitate, diabet, autism, alergii, sunt alte realități strâns legate de prezența hormonotoxicilor peste tot în jurul nostru.
Dacă nu vom face ceva acum pentru a opri folosirea chimicalelor pe scară largă în agricultură, mâine va fi prea târziu: pentru plante, pentru animale, pentru noi…