Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Povești cu femei măritate

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
IN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
PAULO COELHO
FII CA RÂUL CARE CURGE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitati
Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitati
Editura: Polirom
Data aparitiei: 2013
Numar de pagini: 512
Autor(i): Ioan Pop-Curseu
Editura: Polirom

Desi se defineste ca rationalista si tehnologica, eficienta si birocratica, cultura europeana contemporana continua sa vehiculeze numeroase forme de traire si intelegere a supranaturalului. Revenirea in forta a vrajitoriei, spiritismului sau divinatiei demonstreaza ca in omul secolului XXI supravietuieste si este inca activ un vechi fond de credinte pagine. Magia ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitati

Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitati

Desi se defineste ca rationalista si tehnologica, eficienta si birocratica, cultura europeana contemporana continua sa vehiculeze numeroase forme de traire si intelegere a supranaturalului. Revenirea in forta a vrajitoriei, spiritismului sau divinatiei demonstreaza ca in omul secolului XXI supravietuieste si este inca activ un vechi fond de credinte pagine. Magia si vrajitoria, in interactiunea si opozitiile lor sedimentate de-a lungul timpului, permit evidentierea unor mecanisme istorice, sociale, culturale si estetice complexe: in speta, cele care pot fi constatate de istorici si antropologi in cazul poporului roman.

Dincolo de descrierea si analizarea, pe baza unui bogat material documentar, a fenomenelor magiei si vrajitoriei in context romanesc, volumul isi propune sa decripteze modalitatile in care cultura romana ? deosebindu-se astfel de cele cu care se invecineaza sau se inrudeste ? gestioneaza accesul la supranatural, felul cum gindeste si descrie supranaturalul, cum il reprezinta in diferite credinte religioase, mituri, eresuri, legende, forme artistice. Perspectiva, extrem de ampla, cuprinde, alaturi de cultura populara, si productiile literare si artistice culte romanesti.

?De-a lungul timpului, diverse aspecte ale vrajitoriei in cultura populara romaneasca au fost studiate de mai multi savanti de renume: B.P. Hasdeu, N. Densusianu, Moses Gaster, Sim.Fl. Marian, Tudor Pamfile, Artur Gorovei, I.-A. Candrea, Gh. Pavelescu, Petru Caraman, Mircea Eliade, I.P. Culianu s.a. Istoria vrajitoriei si a magiei in spatiul carpato-dunarean este imemoriala, iar rolul lor in cultura romaneasca ? traditionala si moderna ? este imens. Printr-o abordare interdisciplinara, din perspectiva istorico-antropologico-literara, Ioan Pop-Curseu propune o cartografiere foarte utila a acestui vast continent.? (Andrei Oisteanu, autorul volumului Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca, 2013)

?Cercetarea de fata, conceputa la interferenta conceptelor de magie si vrajitorie, pe de o parte, respectiv de cultura scrisa, oficiala, centrala, si cultura orala, alternativa, marginala, pe de alta parte, se pozitioneaza intr-un loc geometric extrem de fertil, propice disecarilor conceptuale subtile si analizelor de texte surprinzatoare prin aplicarea unor perspective interpretative inuzuale.

La un moment istoric in care ? ma refer aici la spatiul romanesc in primul rind ? intre cercetatorii culturii majore, ai literaturii in special, si cei ai culturii orale, de factura folclorica, par sa se manifeste mai multe diferente decit intrepatrunderi, iar acesta este in primul rind rezultatul eforturilor de situare a cercetarilor pe teritorii disciplinare distincte (istoria literaturii, studiile de teorie si hermeneutica literara pentru primul domeniu, respectiv antropologia culturala si etnologia pentru al doilea), Ioan Pop-Curseu nu ezita sa vorbeasca despre cele doua tipuri culturale ca alcatuind o solidaritate agreabila si traverseaza cu eleganta frontiere care pentru cei mai multi cercetatori ai acestei tematici ar putea parea inatacabile.? (Otilia Hedesan)
Carti scrise de acelasi autor:
Ioan Pop-Curseu - Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitati (apare in curand - solicita acest produs)

Comentarii primite de la cititori:

Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitatiCare este parerea ta despre carte?
23-6-2010
miruna a scris despre cartea Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitati:
îl recomand
%u0219i mie îmi place tare mult, se lucreaz%u0103 u%u0219or, chiar dac%u0103 pare masiv %u0219i e foarte explicit.
spor la înv%u0103%u021Bat, mihai :) )
14-1-2010
mihai a scris despre cartea Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitati:
un dictionar foarte bun
e un dictionar complex si complet,cel mai complex de pana acum ,din cate stiu eu,
mi l-am cumparat si eu de curand si sper sa-l invat pe tot ;)
Cine a cumparat Magie si vrajitorie in cultura romana. Istorie, literatura, mentalitati, a mai cumparat si:
Impartirea. Scrie si sterge. Fise refolosibile
Scrie si sterge
Clinica Mayo. Cancerul mamar
Dr. Charles Loprinzi, Dr. Lynn Hartmann
Reflectii asupra unui secol XX uitat
Tony Judt
Femeile si Banii
Suze Orman
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE