Jungla din grădină sau Să grădinărim ca să salvăm planeta este o celebrare a vieții micilor creaturi care trăiesc în grădinile noastre și o ocazie excelentă pentru fiecare dintre noi să ne familiarizăm cu viața fascinantă a acestora.Totodată, autorul ne oferă prin intermediul acestei cărți câteva idei în legătură cu numeroasele măsuri practice pe care le putem lua pentru a crește biodiversitatea și pentru a atrage cât mai multe viețuitoare minunate în viața noastră.
Asta pentru că acest volum este mai mult decât un mic manual pentru cei care vor să se apuce de grădinărit, el reprezintă totodată un manifest pentru o altfel de lume.
O lume în care mulți dintre noi s-ar transforma din consumatori, în producători de hrană; o lume în care producerea hranei nu ar mai fi sinonimă cu distrugerea ecosistemului și a biodiversității, din cauza utilizării în exces a pesticidelor și îngrășămintelor; o lume în care „apocalipsa albinelor” nu ar mai fi o amenințare atât de mare la adresa umanității; o lume în care am preveni consumul în exces; în care am controla mai bine emisiile de gaze de seră și am descuraja ineficiența agriculturii industriale, încurajând în schimb producția la scară restrânsă.
O lume mai pregătită să trăiască, decât să moară...
Pasionații de grădinărit vor putea citi pe parcursul acestei cărți câteva curiozități interesante despre cele mai întâlnite insecte din grădinile lor, precum furnicile sau urechelnițele, despre rolul acestora în ecosistem și despre cum pot susține dezvoltarea lor în grădini, creându-le condițiile propice de viață.
Ei vor afla totodată cum pot preveni apariția dăunătorilor în grădinile lor fără a utiliza pesticide și îngrășăminte nocive, învățând în schimb să își fabrice singuri îngrășăminte biologice și să crească dăunători naturali pentru speciile care le periclitează culturile.
Cartea vorbește în egală măsură despre modul în care a fost afectată bidiversitatea Terrei în ultimii ani, în care s-a practicat agricultura industrială, dar și despre temuta „apocalipsă a albinelor” și despre motivele pentru care alternativele găsite până acum la polenizarea naturală nu sunt deloc sustenabile, dar și despre un viitor diferit, în care lumea s-ar opri din această cursă nebună spre autodistrugere și ar îmbrățișa metode mai sustenabile de a-și obține hrana.
„Jungla din grădină” este o minunată pledoarie pentru întoarcerea la natură pe care fiecare dintre noi ar trebui să o citească!