Istoria Bisericii romanesti, 2 volume
Ce a realizat N.Iorga in
Istoria bisericii romanesti nu se mai intreprinsese anterior si aproape e imposibil sa se refaca astazi, in primul rand, din punct de vedere al vastitatii documentarii.
Spre a nu mai vorbi de larga cuprindere si conexiune a elementelor chemate sa lumineze fenomenul "vietii religioase a romanilor", sau de profunzimea analizelor critice in detaliu si de ansamblu.
Caci "Istoria" lui N.Iorga aduce contributii esentiale nu numai de viziune generala, ci si de detaliu, in mai fiecare dintre chestiunile luate in discutie..
Ea ramane, orice s-ar spune si oricate carti se vor mai scrie - si trebuie sa se scrie mai ales despre viata religioasa a ultimului secol - un monument de care trebuie sa ne apropiem cu sfiala, ca de o lucrare neapartinand sferelor obisnuitului.
Incarcand textul pana la saturatie cu referinte la epoci, locuri, edificii, personalitati, evenimente, N.Iorga deruleaza istoria vietii religioase a romanilor din cele mai vechi timpuri - inca din vremea paganismului - pana la inceputurile secolului al XX-lea (in prima editie), adusa ulterior, la zi (in editia a II-a), pana dupa primul razboi mondial.
Abordand viata religioasa in derularea ei istorica, el zaboveste pe acelasi palier, cand in Moldova, cand in Tara Romaneasca sau Transilvania, iar mai tarziu si in Bucovina, Banat si Basarabia, incercand din cadrul respectivului modul spatio-temporal, sa arunce punti, atat carte trecut, cat si carte celelalte provincii romanesti - intinzandu-si totodata privirile si carte largul european: balcanic, rusesc, apusean.
Asa incat, desi segmentele isi au o anumita individualitate, ele nu pot fi extrase - decat cu greu, din intreg, si cu pierderi pentru totalitatea excursului critic.
Cuprins:
Volumul 1
Inceputurile vietii crestine la Dunare
Cele dintai oranduieli bisericesti in partile noastre
Lupta catolicismului cu vladicii de schituri pentru luarea in stapanire a tarilor romanesti
Intemeiarea Mitropoliei Romanesti
Cele dintai biserici romanesti
Legaturile Bisericii celei noi cu catolicismul luptator
Ortodoxia de limba slavona in epoca lui Stefan-cel-Mare.
Biserica Moldoveneasca sub Petru Rares
Curentul cel nou de cultura slavo-greceasca in epoca lui Neagoe-Voda
Curentul nou slavon in Moldova
Tipariturile romanesti ale lui Coresi. Cea dintai biserica reformata a romanilor de peste munti
Lupta Bisericii moldovenesti cu recucerirea catolica
Politica religioasa a lui Mihai Viteazul
Intemeiarea inrauririi grecesti prin Radu-Voda Mihnea
Elenismul bisericesc in lupta cu slavonismul inviat si cu noul curent romanesc din Principate
Viata bisericeasca a romanilor si literatura bisericeasca de la 1653-88 si legliturile noi dintre Ardeal si Tara-Romaneasca
Lupta intre stricta ortodoxie greceasca si noul asalt al catolicismului, cu stapanirea limbii poporului in biserica
Volumul 2
.......