Ioana Parvulescu are pasiunea vagabondarii prin secole, asa cum altii o au pe aceea a calatoriilor in tari straine. Intorcandu-se acum ?la loc", in secolul 21, autoarea dezminte prin ceea ce scrie afirmatia ca ?nicaieri nu-i mai bine ca acasa", cel putin atunci cand e vorba de locuinta temporala. Dar tocmai sentimentul de inconfort al omului nevoit sa traiasca aici si acum genereaza pagini pline de umor, suparare, mirari si, pana la urma, deschidere fata de tot ce ni se intampla. Pentru ca, a recunoscut autoarea intr-un interviu, in ciuda unor periodice accese de mizantropie si revolta isi iubeste si semenii, si tara.
Viata unui bloc aflat pe o strada cu nume poetic de langa Cismigiu, in vecinatatea Conservatorului, drumurile pe Calea Victoriei, cele spre Brasov, atmosfera de la Romania literara si adevarate aventuri legate in felurile cele mai neasteptate de carti sunt reconstituite cu verva si iuteala celui care stie ca un cititor din secolul 21 n-are timp de pierdut. Citind Intoarcere in secolul 21 nu si-l va pierde!
Cartea aceasta a crescut odata cu secolul 21. Mi-am consemnat saptamanal, din 2001 pana in 2009, nedumeririle, indignarile, sperantele, meditatiile pe tema lumii in care traim. Fara voia mea, paginile s-au transformat intr-un jurnal, intr-un document al vietii cotidiene din Romania acestui inceput de secol. Daca e vorba, as fi preferat sa tin jurnalul altui timp - sa zicem din perioada 1901 si 1909 - dar nu-i pe-alese: traiesc ce mi se ingaduie.
Desi e viata mea aici, nu cred ca exista vreo pagina care sa-mi apartina numai mie. Suntem cu totii in ea. Cumva, cartea aceasta seamana cu secolul in care s-a nascut: e plina de neliniste, desi n-a uitat inca de tot sa rada.
Ioana Parvulescu