Haos. Nasterea unei noi stiinte
Haos - de la efectul fluturelui la nasterea unei stiinte!Noua perspectiva surprinzatoare asupra universului - Unde ?ncepe haosul se termina stiinta clasica.
Inconsecventele naturii si ale corpului uman au ?nceput sa ridice multe ?ntrebari oamenilor de stiinta ?ncep?nd cu anii 1970.
Matematicieni, fizicieni, biologi, chimisti ? toti cautau legaturi ?ntre diverse tipuri de neregularitati.
Fiziologii au descoperit o ordine neasteptata ?n haosul care se dezvolta ?n inima umana, principala cauza a deceselor subite si inexplicabile.
Ecologii explorau proliferarea si declinul populatiilor de fluturi din care se dezvolta omida paroasa a stejarului. Economistii dezgropasera date vechi despre preturile actiunilor si ?ncercau un nou tip de analiza.
Revelatiile rezultate au dus direct la lumea naturala: formele norilor, caile fulgerului, ?mpletirea microscopica a vaselor de s?nge, roiurile de stele din galaxii.
Unii oameni de stiinta considera ca haosul este o stiinta a procesului, nu a starii, care tine de a deveni, nu de a fi.
Haos, bestsellerul nominalizat la National Book Awards, prezinta unei generatii noi de cititori teoria haosului, una dintre cele mai importante inovatii ?n cunoasterea stiintifica din epoca noastra.
De la Efectul Fluturelui descoperit de Edward Lorenz p?na la calculul constantei universale a lui Mitchell Feigenbaum si la conceptul de fractali dezvoltat de Benoit Mandelbrot care a creat o noua geometrie a naturii, povestea captivanta tesuta de talentatul autor James Gleick se apleaca asupra personalitatilor fundamentale al caror geniu a deschis o noua cale pentru stiinta.
?O carte care inspira admiratie. Dupa ce am citit-o, am avut senzatia ca cineva a gasit ?ntrerupatorul si a aprins lumina.?
? Douglas Adams, autorul seriei Ghidul autostopistului galactic