Furtuna de dinaintea linistii
Maestru al geopoliticii și cel mai bine vândut autor în topurile New York Times, George Friedman se concentrează asupra Statelor Unite, prezicând modul în care anii 2020 vor aduce o reorganizare dramatică și o remodelare a guvernului american, a politicii externe, a economiei și a culturii SUA.
In cea mai recentă carte a sa, George Friedman își îndreaptă atenția către viitorul Statelor Unite.
Examinând ciclurile clare prin care SUA s-au dezvoltat, s-au ridicat, s-au maturizat și s-au consolidat, Friedman descompune următorii ani și următoarele decenii în detalii fascinante.
Istoria americană trebuie privită în cicluri - un „ciclu instituțional“ de 80 de ani care a definit în diferite perioade națiunea (există trei astfel de exemple – Războiul de Independență/fondarea, Războiul Civil și al Doilea Război Mondial) și un „ciclu socio-economic” de 50 de ani care a cunoscut formarea claselor industriale, creșterea natalității și a claselor de mijloc.
Aceste două cicluri majore vor ajunge la final spre sfârșitul anilor 2020 – o perioadă în care multe dintre fundațiile cunoscute se vor schimba. Statele Unite vor trebui să îndure tulburările și posibilele conflicte, dar și, în cele din urmă, să își recunoască rezistența crescută, stabilitatea și puterea.
Cartea lui Friedman, folosindu-se de analize fascinante prin puterea detaliilor lor, ne poartă într-o adevărată călătorie în timp, către un viitor provocator și palpitant.
„Așteptați-vă la ceva neașteptat...
Vede viitorul fără ajutorul unui glob de cristal.“
Newsweek
„Friedman... are capacitatea neobișnuită de a vedea evenimentele nu doar prin ochii liderilor americani, ci și ai celor străini.“ New York Observer
„[Friedman] oferă o analiză atentă a vieții americane, în special rădăcinile abilității de a se reinventa, care permite națiunii să o ia de la capăt din nou după crize.
Americanii și-au inventat țara, scrie el, și în lipsa istoriei și a culturii, s-au inventat.
Friedman vorbește și despre reticența națiunii de a-și accepta responsabilitățile ca singura putere mondială și tensiunile dintre clasele sale de lucru tehnocratice și industriale.
O explozie provocatoare, plină de idei pentru o eventuală prognoză.“
Kirkus