De ce este importantă înțelepciunea străveche pentru lumea modernă?
După ce a străbătut globul în lung şi-n lat timp de mai bine de 40 de ani, Wade Davis, considerat de National Geographic Society unul dintre cei mai importanţi exploratori de la cumpăna dintre milenii, ne înfăţişează realitatea ameninţărilor existente astăzi la adresa nu doar a diversităţii elementelor biologice, ci şi a celei umane şi culturale.
După părerea autorului, în viitorul apropiat, multe dintre cele mai fragile culturi sunt sortite să dispară, iar odată cu acestea, cunoştinţe acumulate de milenii, modul de gândire, arta şi spiritualitatea unor întregi popoare: o adevărată memorie a planetei, a cărei pierdere ar fi incomensurabilă.
Din Polinezia în Anzi, din Mali în Groenlanda, din Tibet în Australia, Wade Davis ne poartă într-o călătorie care este atât o pledoarie în favoarea culturilor străvechi, cât şi o invitaţie la a vedea altfel lumea, înainte de a fi prea târziu.
O abordare antropologică actuală, conform căreia modelul nostru de societate este doar unul dintre multe altele, iar superioritatea sa este relativă.
Din Cuprins: Anotimpul Hienei Cafenii • Popoarele Anacondei • Geografie sacră • Secolul vântului