Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Misterul din Bucegi, pachet 7 volume

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
IN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP VANZĂRI
OFERTE SPECIALE
COLECŢII ŞI PACHETE
SUPER CĂRȚI
LA PREȚ DE KILIPIR
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Contracte si obligatii comerciale
Contracte si obligatii comerciale
Editura: C.H. Beck
Data aparitiei: 2019
Numar de pagini: 904
Autor(i): Gheorghe Piperea
Editura: C.H. Beck
Colectia: Drept Comercial
Disponibilitate: In stoc

Ghid de evitare a ambiguitatilor si a confuziei generate de legislatia schimbatoare si practica judiciara neunitara.

Raporturile juridice de drept comercial au un specific aparte, care le fac imposibil de înglobat în dreptul civil. Presupun continuitate, întrucât comertul presupune continuitate.

Metoda dreptului civil, care analizeaza raportul juridic în mod individual si ...
Pret: 250,00 lei
buc.
CARTI » Drept » Contracte si obligatii comerciale

Contracte si obligatii comerciale

Ghid de evitare a ambiguitatilor si a confuziei generate de legislatia schimbatoare si practica judiciara neunitara.

Raporturile juridice de drept comercial au un specific aparte, care le fac imposibil de înglobat în dreptul civil. Presupun continuitate, întrucât comertul presupune continuitate.

Metoda dreptului civil, care analizeaza raportul juridic în mod individual si insularizat, este improprie faptului economic, care se releva ca un complex de acte juridice, fapte juridice sau operatiuni materiale ale comerciantului.

Raporturile juridice de drept comercial presupun, de asemenea, echilibru, atât la nivelul intrinsec al sursei lor (contract, act juridic unilateral sau fapt juridic), cât si, mai ales, la nivelul portofoliului de creante si de datorii corespondente, comerciantul fiind nu numai participant frecvent la grupuri de contractanti sau la grupuri de entitati care actioneaza coordonat, ci si element al unei structuri de tip matriceal care reuneste si pune în relatie de interdependenta toti actorii pietei relevante pe care activeaza.

De aceea, lucrarea analizeaza vânzarea cu plata în rate, vânzarea on-line, vânzarea unei afaceri, contractul de furnizare, cesiunea unui portofoliu de creante, antrepriza de constructii, închirierea de active comerciale, comisionul, expeditia, agentia, depozitul bancar sau facilitatea de credit etc., dar si contractul de report, contractul de cont curent, administrarea bunurilor altora etc., având în vedere contextul si specificul lor în activitatile de comert, nu trasaturile lor civile.

Pe aceeasi linie de argumentatie sunt privite alte institutii juridice, precum raspunderea juridica sau dinamica si stingerea obligatiilor comerciale, decelându-se cu acuratete diferentele fata de dreptul civil si profilul raporturilor comerciale, dominate de cu totul alte imperative.

Dreptul comercial trebuie sa se adapteze permanent, din miscare, evolutiilor economice, sociologice si, mai ales, celor care privesc psihologia individuala sau de grup a celor care fac achizitii comerciale.

Contractele consumatorilor au devenit irationale (emotionale) sau oligo-rationale, iar Codului civil, un cod care pune la baza deciziei de a contracta libertatea si ratiunea, îi este complet straina aceasta realitate a lumii în care traim.

Viziunea autorului

Dupa intrarea în vigoare a actualului Cod civil, s-a acceptat îndeobste ca obligatiile si contractele comerciale au fost oarecum „dizolvate” în dreptul civil.

A fost o greseala, întrucât raporturile juridice de drept comercial au un specific aparte, imposibil de înglobat în dreptul civil, iar activitatea comerciantilor se exercita atât prin contracte obiectiv comerciale, cât si prin acte juridice civile care capata caracter comercial subiectiv, prin raportare la întreprinderea comerciantului.

În plus, prin raportare la domenii emergente ale dreptului, cum sunt insolventa, concurenta si protectia consumatorilor, dreptul comercial impune o analiza interdisciplinara, holistica, de natura a privilegia echilibrul contractual, continuitatea afacerii si stabilitatea pietei.

Unul dintre scopurile adiacente ale lucrarii este acela al constructiei unei motivatii necesare adoptarii unui nou Cod comercial integrator, pornind de la constatarea ca ascunderea obligatiilor si contractelor comerciale în Codul civil, în vederea constructiei unui iluzoriu sistem monist, de asa-zisa unitate a dreptului privat, a fost un experiment esuat.

Din cuprins

conceptul si izvoarele obligatiilor comerciale

conceptul contractului sinalagmatic si pilonii constructiei contractuale

formarea contractului comercial sinalagmatic

echilibrul contractual

opozabilitatea contractelor comerciale

vânzarea si celelalte contracte comerciale

raspunderea civila delictuala a comerciantului

dinamica si stingerea obligatiilor comerciale

procedura insolventei persoanelor fizice

Puncte forte

ordoneaza materia în functie de evolutiile legislative si jurisprudentiale recente

opereaza distinctii de doctrina fundamentale si interpretari precise ale jurisprudentei în materie

individualizeaza specificul raporturilor comerciale fata de cele civile

trateaza în mod extins contractele comerciale

reprezinta un ghid de evitare a ambiguitatilor si a confuziei generate de legislatia schimbatoare si practica judiciara neunitara

Ce parere ai despre cartea "Contracte si obligatii comerciale" ?

Cine a cumparat Contracte si obligatii comerciale, a mai cumparat si:
Contractul de transport
Aurelia Cotutiu
Drept civil. Teoria generala a obligatiilor. Editia 5
Emod Veress
Drept comercial. Profesionistii. Comerciantii
Angheni Smaranda
Legislatia finantelor publice. Actualizat la 22.10.2018
Simona Gherghina, Monica Amalia Ratiu
Abonare newsletter
	
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
Pericolele nebanuite ale campurilor electromagnetice 5G
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE