Carte de bucate boieresti
In editura romaneasca, cea dintai carte de bucate randuite pare sa fie 200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti, aparuta la Iasi in 1841, la Cantora Foii Satesti, ai caror autori ? banuim boieri de rang ? se disimuleaza sub initialele K. N. si M. K., nu stim daca din sfiala debutantului in bransa sau din desconsiderare fata de insolita lor cutezanta ca barbati.
Dar cel putin identitatea unuia dintre ei nu ramane mult timp obscura concitadinilor amatori de lecturi, caci Mihail Kogalniceanu se recunoaste cu neascuns panas a fi unul din semnatari, ?Prometeu manque? ? spune ? ce ?a publicat o carte care, rasturnand toate puterile asezate, calcand in picioare toate pravilele primite de adunare si de obiceiul pamantului, are sa faca o revolutie strasnica in toata Moldova intru chipul de a face friganele si galuste?.
Dar cu mult mai interesanta este precizarea (aproape cu iz profetic) care urmeaza, privitoare la soarta zisei carti, si anume ca aceasta le va aduce autorilor ?cea mai mare reputatie intre bucatarite?, viitorimea recunoscandu-le, fara doar si poate, ?numele de introducatori ai artei culinare in Moldova?.
Mihail Kogalniceanu a fost istoric, scriitor, ziarist, Sfetnic al domnitorului Al.I.Cuza, om politic, prim-ministru. Dupa stralucite studii in Franta si Germania, in 1840 scoate revista ?Dacia literara?, ce va fi insa interzisa dupa doar trei numere.
Constantin (Costache) Negruzzi a fost un om politic, scriitor si traducator roman din perioada pasoptista. Printre lucrarile sale se remarca ?Aprodul Purice?(poezii), ?Pacatele tineretilor?, ?Amintiri din junete?.