Aproape de natură: O viață în Anglia rurală"Aproape de natură" este un frumos memento pentru cititorii citadini amintindu-le acestora de simplitatea și farmecul inegalabil al vieții de la țară.
Altfel spus, „Aproape de natură” este o odă închinată peisajului rural englezesc care te va duce deseori cu gândul la cuvintele autohtonului Lucian Blaga: „eu cred că veșnicia s-a născut la sat”.
O carte imposibil de povestit, dar care te va marca pe termen lung prin starea pe care ți-o transmite și care îți va rescrie ADN-ul pe baza frazei-cheie: „Viața nu trebuie să fie o permanentă alergătură.”
Te invit să fii martorul din umbră al unui an din viața lui Ronald Blythe și să vezi câte se pot petrece timp de un an, nu atât în viața unui om, cât mai ales în mintea lui…
În „Aproape de natură” autorul îmbină cu o naturalețe extraordinară amintiri dragi din trecut cu pasaje izolate din Scriptură, vorbe de duh, însemnări din registrele parohiale vechi și tot felul de anecdote despre scriitori și artiști și aventurile lor.
Succesiunea lentă a anotimpurilor și lucrările agricole specifice fiecărei perioade a anului, anul bisericesc cu sărbătorile sale, viața satului cu ritmul ei liniștitor, toate au reprezentat obiect de studiu pentru Ronald Blythe, recunoscut drept unul din cei mai mari scriitori britanici ai naturii.
Începând cu așternerea primei zăpezi din an, chiar în ziua de Anul Nou, și terminând cu colindele de Crăciun, cântate în biserica satului, volumul „Aproape de natură” ne invită să fim martori la viața simplă, trăită din plin, a satelor englezești.
Cu un umor blând și un ochi foarte atent la detalii, Blythe meditează în numeroasele sale clipe de solitudine la cele mai diverse teme, precum: viața în general, belșugul, credința, literatura, arta, istoria, locul și rolul nostru în lume, și ne molipsește și pe noi cu această stare, oferindu-ne o multitudine de subiecte de gândire...