Contele Lev Nikolaevici Tolstoi (9 septembrie 1828 - 20 noiembrie 1910) a facut parte din vechea nobilime a Rusiei.
Ramas orfan inca de mic (mama sa a murit cand scriitorul avea doi ani, iar tatal atunci cand Lev avea 9 ani), educatia lui a fost preluata de o matusa. In timpul copilariei si adolescentei a fost descris de majoritatea profesorilor ca fiind incapatanat si incapabil de a invata. Tolstoi nu a considerat niciodata educatia ca fiind o calitate, de aceea a renuntat chiar si la studiile universitare, stabilindu-se la tara, unde a incercat sa vina in ajutorul taranilor nevoiasi.
Personalitatea extrem de puternica a lui Tolstoi a fost consolidata de talentul extraordinar si de forta cu care se exprima, avand o influenta semnificativa asupra societatii din care familia sa facea parte, precum si asupra literaturii vremii.
Considerat unul dintre cei mai mari romancieri ai tuturor timpurilor, este elogiat in principal pentru cele doua capodopere ale sale, "Razboi si pace" si "Anna Karenina", in care a descris, cu un realism inca actual, societatea Rusiei din secolul al XIX-lea. "Anna Karenina" a facut obiectul preocuparilor sale timp de peste patru ani.
Conceptia initiala a suferit schimbari radicale, una din versiunile anterioare permitand eroinei sa se casatoreasca cu Vronski, dupa ce obtinuse divortul de la sotul sau. "Anna Karenina" a devenit unul dintre cele mai mari romane sociale, oglindind in detaliu societatea ruseasca de dupa reforma.