În paginile cartii Enigma Otiliei, viata burgheziei bucurestene de la începutul secolului al XX-lea este înfatisata în tuse balzaciene, impresia de realism este predominanta, iar actiunea romanului se desfasoara pe doua planuri doar aparent opuse.
Pe de-o parte, puterea banului - „Zeul la care se închina toti”, cum spunea Balzac - ... citeste mai departe
Intr-o publicatie recenta, despre Maitreyi Devi, consideram fascinant in relatia dintre ea si Mircea Eliade ce era nespus din dragostea lor, fie chiar intamplat, fie doar visat, ascuns parca, adaug acum, in unghiurile ascutite ale unicei lor Iitere comune, M. India si santier, textele aici reunite, din contra, exceleaza in ... citeste mai departe
Cele 10 principii ale concentrarii bogatiei si puterii
In Requiem pentru visul american- Cele 10 principii ale concentrarii bogatii si puterii, Noam Chomsky identifica principiile si mecanismele pe baza carora, in decursul ultimilor patruzeci de ani, neoliberalismul a transformat 'visul american' ('Youre born poor, you work hard, you get rich') intr-un ... citeste mai departe
Celebra lucrare a lui Gustave Le Bon, Psychologie des foules (1895), a constituit un raspuns la provocarile istoriei: lupta dintre revolutie si restauratie.
Ca om de stiinta, Gustave Le Bon a cautat sa explice catastrofele sociale din trecut si a încercat sa afle cauzele dezorganizarii sociale din Franta anilor sai.
Soarecele lui Ormag Omul cu inima arsa Aspapur Ormag ruc u Vam Calea lacrimilor Lua-cea-legata-la-ochi Ura lui Ormag Intrecerea cu Ramal Inima lui Tarbit Sfarsitul slavitei cetati Cumpana lumii Cum s-a nascut Ormag Povestea uriasului Panca Zambetul lui Vam ... citeste mai departe
„Fara a incerca o situare a lui Mircea Eliade in literatura fantastica europena contemporana, operatie prea dificil de intreprins in cateva randuri, cred ca nu gresesc totusi afirmand ca el poate fi considerat unul dintre putinii scriitori interesati inca de un fantastic folcloric sau de o obedienta sacra.
Inca din adolescenta mi-a placut sa scriu nuvele, povestiri si chiar romane fantastice. De lapt, descopeream subiectul romanului sau al nuvelei pe masura ce scriam.
Universurile paralele pe care le dezvaluia povestirea erau rodul imaginatiei creatoare, nu al eruditiei nici al hermeneuticii pe care o stapanea istoricul religiilor comparate. - Mircea ... citeste mai departe
Maitreyi este un roman erotic, al experientei, scris de Mircea Eliade. A fost publicat pentru prima oara în 1933 si s-a bucurat de popularitate în întreaga lume, Marea reusita a acestei carti vine, probabil, din incercarea de a transforma erosul in nodul gordian al celor doua aspiratii.
Oameni albi si oameni rosii, eroi si banditi, straini cruzi, împrejurari dramatice, comori ascunse, lupte pe viata si pe moarte, prietenii devotate, razbunari si urmariri, iata doar câteva dintre atributele prin care Karl May a devenit unul dintre cei mai citit scriitori din lume.