Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Timothy Ferris

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
ISTORIA SERVICIILOR
SECRETE ROMANESTI
COLECTIA HARVARD
BUSINESS REVIEW
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Carti ale autorului Francois Furet
Reflectii asupra Revolutiei Franceze
Autor(i): Francois Furet
Editura: Humanitas
Colectia:
Categorie: Librarie online
-20

''Reflectii asupra Revolutiei Franceze''

"Ceea ce constituie originalitatea Frantei contemporane nu este faptul de a fi trecut de la monarhia absoluta la regimul reprezentativ sau de la lumea nobiliara la societatea burgheza: Europa a parcurs acelasi drum fara Revolutie si fara iacobini – chiar daca evenimentele franceze au putut, pe ici, ...
citeste mai departe


Apare in curand
Fascism si comunism
Autor(i): Ernst Nolte, Francois Furet
Editura: Grupul Editorial ART
Colectia:
Categorie: Librarie online
-8
O carte edificatoare si pasionanta despre cele doua mari orori ale secolului XX care, înainte de a sfârsi lamentabil, au exercitat o anumita putere de fascinatie asupra multimilor, ca si asupra unor intelectuali.

Rezultata dintr-un dialog polemic între doi istorici, unul francez, Francois Furet, celalalt german, Ernst Nolte, ea pune în ...
citeste mai departe

Apare in curand

Comentarii la cartile autorului Francois Furet

20-1-2008
koan a scris despre cartea Fascism si comunism:
Fascism si comunism
Fascism şi comunism, cum sună titlul corespondenţei dintre cei doi istorici, apărută la Plon în 1998, tradusă în româneşte la Editura ART de Matei Martin, cu o prefaţă de Mircea Martin, este, în sfârşit, o carte la îndemâna cititorului român, văduvit în ultimii 50 de ani de cercetările istorigrafiei europene în ceea ce priveşte subtilul raport de forţe dintre două fenomene pe care, în bună/rea măsură, le-a cunoscut direct: fascismul şi comunismul.

Aproape că am putea spune la un moment dat, fără ca prin aceasta să aducem vreo imputare „proniei”, că românii nu au cunoscut „graţia” sorţii, chiar dacă, într-un târziu, par să fi cunoscut „graţierea”. Cititorul român are acum ocazia să fie martor al unei dispute de idei de o forţă remarcabilă, ca şi de o claritate care atestă densitatea cercetărilor efectuate de cei doi în domeniul totalitarismelor secolului XX.

Poate că dacă Furet n-ar fi murit în 1997, acest dialog epistolar ar fi putut continua câţiva ani şi ar fi adâncit o problematică atât de complexă şi de greu de instrumentat doar cu argumente partizane, cu intervenţii ştiinţifice şi polemice dintre cele mai diferite, ca unghi de abordare sistematic sau chiar ca partizanat de ordin moral. Fără să vreau să devin moralizator eu însumi, ţin totuşi să spun că lectura acestor scrisori (opt la număr) ar fi pentru cititorul român mult mai lejeră dacă ar fi cunoscut anterior cărţile fundamentale ale celor doi istorici, apărute şi în româneşte acum câţiva ani: „Trecutul unei iluzii” (Humanitas, 1996) şi „Războiul civil european: 1917-1945” (Corint, 2005).

Cu toate astea, un cititor „nerăbdător” poate să înţeleagă, fie şi bref, ceea ce dezbat cei doi în cartea apărută la ART şi îşi poate face o idee şi fără să treacă prin miile de pagini publicate de cei doi istorici. Are dreptate Mircea Martin să precizeze abrupt, în debutul prefeţei sale: „Ca atâtea altele, ca mai toate, şi discuţia despre fascism şi comunism s-a tranformat la noi aproape instantaneu într-o dispută lipsită de idei, dar abundentă în acuzaţii reciproce ale preopinenţilor care s-au tot agravat până la impasul comunicării.”

 

Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |

LIBRARIA BUCURESTI ONLINE