Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Timothy Ferris

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
ISTORIA SERVICIILOR
SECRETE ROMANESTI
COLECTIA HARVARD
BUSINESS REVIEW
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Un nou Ev Mediu
Un nou Ev Mediu
Editura: Paideia
Data aparitiei: 2016
Numar de pagini: 226
Autor(i): Nikolai Berdiaev
Editura: Paideia
Colectia:
Disponibilitate: In stoc

Prin scrierile sale, filosoful crestin Nikolai Berdiaev a trezit si inviorat constiinta idealului crestin, caci numai intoarcerea la o viata spirituala, in crestinism, poate solutiona criza morala si culturala.

Noile descoperiri ale fizicii au un sens pozitiv si nu sunt deloc responsabile, din contra, ele spri­jina puterea cunoasterii umane.

Dezumanizarea e ...
Pret: 28,00 lei
buc.
CARTI » Stiinte Umaniste » Un nou Ev Mediu

Un nou Ev Mediu

Prin scrierile sale, filosoful crestin Nikolai Berdiaev a trezit si inviorat constiinta idealului crestin, caci numai intoarcerea la o viata spirituala, in crestinism, poate solutiona criza morala si culturala.

Noile descoperiri ale fizicii au un sens pozitiv si nu sunt deloc responsabile, din contra, ele spri­jina puterea cunoasterii umane.

Dezumanizarea e o stare a spiritului uman si corespunde atitu­dinii sale fata de om si fata de univers. Toate ne duc la problema religioasa si filosofica a omului.

Omul poate fi absorbit de infinitatea cosmica, care se ridica la el.

In volumul "Un nou Ev Mediu", sunt dezbatute probleme dintre cele mai grave ale gandirii omenesti, cu independenta de spirit a unui ganditor genial si, in acelasi timp, cu o putere de previziune care surprinde.

Fragment din volum:

„Intrarea in noul Ev Mediu, ca altadata intrarea in vechiul Ev Mediu, prezinta vederii o descompunere a vechilor societati si, invizibil, elaboreaza altele noi.

Aceasta ordine parasita, dar tenace, care alcatuise viata sociala si cultura, se gaseste rasturnata prin fortele unui haos barbar. Aceasta ordine a timpurilor moderne insa era ea cu adevarat „cosmica"?

Secolul al XIX-lea s-a mandrit cu dreptul sau, cu constitutiile sale, cu unitatea metodelor sale scientiste si a aparatului sau stiintific.

Ceea ce timpurile moderne n-au putut realiza insa e o unitate interioara care sa fie concludenta. Individualismul, atomismul le stapanea in mod esential.

Tot timpul cat a durat Istoria moderna, serii de ruine interne au ros societatile, omul ridicandu-se contra omului, clasa contra clasei. Lupta intereselor opuse, concurenta, profunda izolare a fiecarui om au caracterizat timpurile societatii moderna.

In viata spirituala si intelectuala a acestor societati e lesne a descoperi o anarhie mereu crescanda, o lacuna radicala, provenita din pierderea centrului unic sau din pierderea din vedere a singurului scop suprem.

Erau, in aceasta, conditiile autonomiei tuturor sferelor vietii intelectuale si sociale, ca si secularizarea societatii.

Timpurile moderne au vrut sa vada libertatea in individualism, in dreptul de a se afirma pentru fiecare om si pentru fiecare sfera de cultura. S-a mers pana la a identifica procesul Istoriei moderne cu acela al unei eliberari.

Dar eliberare de ce si eliberare prin ce?

O eliberare de vechile teocratii autoritare, de vechea notiune a dependentei. Vechile teorii autoritare nu mai puteau subzista si vechea heteronomie trebuia invinsa.

Eu nu zic ca libertatea spiritului nu a fost o cucerire imprescriptibila si eterna.

Dar pentru ce si de ce trebuia sa fie o eliberare?

Timpurile moderne n-au stiut-o. In numele cui, in numele a ce, ei ar fi fost in definitiv destul de incurcati a o spune. In numele omului, al umanismului, in numele libertatii si al fericirii umanitatii? Nu se vede nimic in acestea, care sa fie un raspuns."
Carti scrise de acelasi autor:
Nikolai Berdiaev - Sensul istoriei (apare in curand - solicita acest produs)
Nikolai Berdiaev - Spirit si libertate
Nikolai Berdiaev - Un nou Ev Mediu

Ce parere ai despre cartea "Un nou Ev Mediu" ?

Cine a cumparat Un nou Ev Mediu, a mai cumparat si:
Mitologii
Roland Barthes
Ceasornicarul orb
Richard Dawkins
Inghite Platon, nu Prozac. Aplicarea intelepciunii eterne la problemele de zi cu zi
Lou Marinoff
100 teme de cultura generala din istoria gandirii
D. Bourdin, G. Guislain, P. Jacopin
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE