Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Povești cu femei măritate

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
IN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
PAULO COELHO
FII CA RÂUL CARE CURGE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Tratat de psihologie pozitiva
-10
Tratat de psihologie pozitiva
Editura: Polirom
Data aparitiei: 2017
Numar de pagini: 344
Autor(i): Aurora Szentagotai Tatar, Daniel David
Editura: Polirom
Disponibilitate: In stoc

Tratat de psihologie pozitiva - Aurora Szentagotai-Tatar, Daniel David

Originile si istoricul conceptului de compasiune

Compasiunea este un concept cultivat de diverse orientari religioase, incluzând crestinismul, iudaismul, islamul, hinduismul si budismul.

Câteva exemple din diversele sisteme religioase se regasesc în urmatoarele îndemnuri: crestinism – „si precum voiti sa va faca voua oamenii, ...
Pret: 40,00 lei
Pret: 36,00 lei
buc.
CARTI » Psihologie si Psihoterapie » Tratat de psihologie pozitiva

Tratat de psihologie pozitiva

Tratat de psihologie pozitiva - Aurora Szentagotai-Tatar, Daniel David

Originile si istoricul conceptului de compasiune

Compasiunea este un concept cultivat de diverse orientari religioase, incluzând crestinismul, iudaismul, islamul, hinduismul si budismul.

Câteva exemple din diversele sisteme religioase se regasesc în urmatoarele îndemnuri: crestinism – „si precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti?le si voi asemenea” (Luca, 6: 31); iudaism – „Ce îti este tie urât, nu ii face vecinului tau” (Rabbi Hillel); islam – „Niciunul dintre voi nu va avea credinta pâna când nu doreste fratelui sau ceea ce îsi doreste pentru sine” (al?Bukhari). Budismul a acordat compasiunii un rol extrem de important.

Astfel, conform învataturilor budiste, exista 4 elemente ale iubirii adevarate (Nhat Hanh, 1998); acestea sunt: maitri (a iubi cu blândete; engl. lovingkindness), karuna (compasiunea), mudita (bucuria empatica; engl. sympathetic joy) si upeksha sau upekkha (echilibru).

Maitri este tipul de iubire pe care îl exprimam atunci când dorim ca si ceilalti sa fie fericiti. Karuna este corespondentul compasiunii si surprinde ideea de suferinta împreuna cu celalalt, fara a ne identifica cu suferinta acestuia.

Mudita este bucuria altruista, atunci când ne bucuram de lucrurile bune care li se întâmpla celorlalti, iar upeksha este iubirea pe care o traiesc oamenii atunci când pot sa o ofere în mod nediscriminatoriu. În budism compasiunea se bazeaza pe întelepciune, subliniaza întelegerea si acceptarea naturii si cauzelor suferintei umane si promoveaza actiuni care sa îi ajute pe oameni sa se elibereze de suferinta...

............

Perspective teoretice

1. Compasiunea ca emotie

În literatura exista trei orientari teoretice privind compasiunea ca emotie. Prima sustine ca aceasta nu este altceva decât o alta eticheta pentru distresul empatic (e. g., Ekman, 2003; Hoffman, 1981), adica distresul trait la vederea suferintei altor persoane.

A doua abordare vede compasiunea ca o combinatie de emotii, mai ales tristete si iubire (e. g., Post, 2002; Shaver, Schwartz, Kirson, & O’Connor, 1987; Sprecher & Fehr, 2005; Underwood, 2002). Aceasta perspectiva deriva dintr?un studiu de decizie lexicala în care participantii au echivalat semnificatia compasiunii cu cea de tristete si iubire sau grija (Shaver et al., 1987).

A treia abordare este de natura evolutionista si sustine ca compasiunea este diferita de distres, iubire sau tristete. Din aceasta perspectiva, compasiunea este o emotie adaptativa pentru supravietuire si cresterea fitness?ului deorece motiveaza ajutarea altor persoane aflate în suferinta (Haidt, 2003).

Tot în viziunea evolutionista, toate actiunile altruiste alimentate de compasiune au ca scop perpetuarea speciei. 3. 2. Compasiunea ca motivatie Compasiunea ca motivatie este descrisa în special de orientari evolutioniste si de inspiratie budista. Exista patru perspective asupra dimensiunii motivationale a compasiunii, detaliate mai jos.

Prima perspectiva priveste compasiunea ca pe o trasatura avantajoasa din punct de vedere evolutiv si ca parte a unui raspuns de grija fata de urmasi, raspuns concretizat în alegerea unui partener plin de compasiune (Goetz et al., 2010).

Compasiunea a aparut ca o trasatura benefica si în relatii de cooperare între persoane neînrudite, care poate facilita supravietuirea si cresterea fitness-ului. Astfel, toate actiunile altruiste motivate de compasiune au ca scop perpetuarea speciei si grija fata de urmasi..

Ce parere ai despre cartea "Tratat de psihologie pozitiva" ?

Cine a cumparat Tratat de psihologie pozitiva, a mai cumparat si:
Solutii-cheie pentru terapeuti. Strategii esentiale, idei si instrumente
Judith Belmont
Tot deodata
Bill Nye
Un strop de eternitate
Jacques Salome
Burnout. Cum sa spargi cercul vicios al stresului
Emily Nagoski
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE