Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
De vorba cu Valeriu Popa despre sanatate si viata

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI IN
LIBRARIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZARI
OFERTE SPECIALE,
COLECTII SI PACHETE
CARTILE CENTRULUI PENTRU
SANATATE DEEPAK CHOPRA
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
The House of the People. The End, in marble
The House of the People. The End, in marble
Editura: Compania
Data aparitiei: 2010
Numar de pagini: 224
Autor(i): Andrei Pandele
Editura: Compania
Colectia:

Casa Poporului in 80 pagini. Album foto, povestea cladirii, amintirile si opiniile arhitectilor

A fost odata (si mai este) o cladire înfricosatoare. Sau impresionanta. Depinde cine se uita la ea, ce întelege si ce stie despre formele create de om, cum citeste istoria cea mare si propria sa viata. Andrei Pandele, ...

Apare in curand
CARTI » Librarie online » The House of the People. The End, in marble

The House of the People. The End, in marble

Casa Poporului in 80 pagini. Album foto, povestea cladirii, amintirile si opiniile arhitectilor

A fost odata (si mai este) o cladire înfricosatoare. Sau impresionanta. Depinde cine se uita la ea, ce întelege si ce stie despre formele create de om, cum citeste istoria cea mare si propria sa viata. Andrei Pandele, arhitect « pedepsit » sa lucreze un an la Casa Poporului în 1987-1988, n-a putut ocoli monumentul nici în amintire, nici în prezentul sau bucurestean. În ultimii ani si-a întrebat si breasla despre Casa si viitorul ei într-un oras pe care aceasta constructie l-a afectat serios.

Fotograf pasionat si profesionist, nu scapa din obiectiv, de mai bine de douazeci de ani, Casa si partea veche de oras care a fost distrusa pentru a-i face loc. Gratie imaginilor lui Andrei Pandele si dublei sale meserii, povestea cladirii e în acelasi timp sincera, dramatica si memorabila.

Recomandare

Povestea unui holocaust urbanistic. Apocalipsa, dupa Pandele

[...] Multe dintre fotografiile realizate de Andrei Pandele în acei ani, reproduse de altfel în carte, sînt de exceptionala importanta, surprinzînd cartierele pierdute ale Bucurestiului înainte de « holocaustul » urbanistic declansat de sotii Ceausescu sau momentul tragic al demolarilor în lant din anii ’80. De-a lungul cartii, Andrei Pandele reface istoria proiectului care a dus la mutilarea ireversibila a Bucurestiului, de la ideea care i-a « încoltit » lui Ceausescu dupa cutremurul din martie 1977 pîna cînd aproape toate resursele tarii erau folosite pentru acest proiect irational, faraonic : costurile de pîna în decembrie 1989 au fost estimate la 1,75 miliarde de dolari, iar 16 ani mai tîrziu suma cheltuita a urcat la circa 3 miliarde de euro.

Pe santier munceau constant circa 25 000 de oameni, constructori, muncitori, soldati, dar, în momentele de vîrf, 100 000 de români au pus umarul la constructia Casei Poporului, în timpul careia au avut loc peste 1 000 de accidente de munca, soldate cu 20 de morti. Fotografiile din carte arata cîta istorie a Bucurestiului s-a pierdut prin acest proiect-mamut, 57 000 de familii fiind dezradacinate, iar aproximativ o treime din centrul istoric si o sesime din zona centrala fiind complet distruse. Asta fara a mai vorbi despre efectele « perverse » în timp : înmultirea cîinilor vagabonzi si mutilarea coerentei urbanistice a Capitalei, care duce, treptat, la sufocarea ei. « S-a încetatenit încet-încet ideea ca nimic nu merita pastrat din oras, ca orice poate fi distrus, demolat, desfigurat, daca aduce profit. S-a întarit confuzia între nevoile orasului si interesele unor grupuri de investitori », spune Andrei Pandele.

Autorul povesteste despre modul haotic în care se desfasurau lucrarile, iar apoi da cuvîntul unor reputati arhitecti sau fosti colegi de santier, pentru a-si exprima punctul de vedere despre sinistra constructie. Sînt discutate pe parcursul volumului si diverse solutii pentru viitorul cladirii, instalarea aici a Parlmentului fiind considerata o greseala : « Fastul cladirii, risipa fara masura a banului public, kitsch-ul deplin al decorului dezvolta în clasa politica megalomanie, profund dispret pentru nevoile reale ale alegatorilor si sentimentul apartenentei la o casta intangibila », scrie Pandele. « Cladirea-mamut consuma ea însasi o avere – numai utilitatile de baza s-ar apropia în 2008 de 4 milioane de euro – si ar merita, poate, sa fie gospodarita de firme private », propune autorul.

« Lucrarile nu sînt gata nici pe departe în 2009. Cladirea-mamut este folosita numai partial. Palatul Parlamentului este o mica fractie din zona terminata a Casei. Mai mult de jumatate din volumul cladirii nu este încheiat, finisat si folosit. Si poate ca nici nu va fi vreodata », mai avertizeaza Andrei Pandele. O alta informatie interesanta este ca, la începutul anului 1990, Guvernul român a refuzat doua oferte de cumparare a cladirii : din partea magnatului Rupert Murdoch, pe un miliard de dolari, si din cea a guvernului japonez, pentru o suma si mai mare. [...]

Doinel Tronaru, Cotidianul, 26 octombrie 2009, p. 16

Carti scrise de acelasi autor:
Andrei Pandele - Casa Poporului. Un sfirsit in marmura (apare in curand - solicita acest produs)
Andrei Pandele - The House of the People. The End, in marble (apare in curand - solicita acest produs)
Andrei Pandele - Bucurestiul mutilat

Ce parere ai despre cartea "The House of the People. The End, in marble" ?

Cine a cumparat The House of the People. The End, in marble, a mai cumparat si:
Mereu aceeasi nea si mereu acelasi neica
Herta Muller
Scrie si sterge. Ortograme volumul 2
Scrie si sterge
Paul si Virginia
Bernardin de Saint-Pierre
Fereastra serviciilor secrete
Aurel Rogojan
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
Cristalul eteric. Al treilea tunel
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE