CARTI »
Istorie »
Sub acoperire. Povestea politiei secrete din Marea Britanie Sub acoperire. Povestea politiei secrete din Marea Britanie
Povestea adevarata a politiei secrete din Marea Britanie!Aceasta carte-document are puterea de a ne schimba perspectiva asupra lumii în care traim, reunind cele mai socante întâmplari din activitatea ofiterilor de politie sub acoperire.
Rob Evans si Paul Lewis si-au condus ancheta jurnalistica cu profesionalism si responsabilitate, pâna la ridicarea ultimului val sub care se ascunde realitatea sumbra. Demersul lor arata societatii si politiei ca în numele apararii statului de drept nu pot fi folosite orice fel de metode si ca exista reguli ale jocului, care trebuie respectate într-o democratie.
"Acoperitii“ lui Rob Evans si Paul Lewis nu sunt angajati ai Scotland Yard-ului, ci ai politiei. Nu sunt spioni, ci politisti detasati într-o unitate speciala, menita sa lupte împotriva „extremismului intern“.
Ei au misiunea sa devina membri ai unor organizatii susceptibile de a organiza manifestatii de strada în cauze de tot felul, precum încalzirea globala, drepturile animalelor, globalizarea, poluarea sau chiar denuntarea abuzurilor politiei. Unele din aceste organizatii sunt alcatuite din universitari si oameni de stiinta, iar potentialul lor de a se transforma în miscari violente, menite sa puna în pericol stabilitatea statala, este cvasi-nul. De aceea, infestarea lor cu agenti acoperiti, platiti din banii contribuabilului, suna ca o gluma proasta.
În final, vreo zece dintre agentii sub acoperire ai Brigazii Speciale pentru Demonstratii (BSD), devenita ulterior Serviciul Secret National pentru Ordine Publica (SSNOP) au fost deconspirati, iar vietile lor duble au fost scoase la lumina. Câti agenti sunt, însa, înca activi în clandestinitate? Potrivit autorilor, numarul lor trebuie sa fie de cel putin zece ori mai mare.
„Daca povestile acestea nu ar fi fost adevarate, ar fi constituit un roman de spionaj si aventura colosal. Cartea de fata este un stralucit si convingator argument în favoarea libertatii presei!” – Alan White, „The New Statesman”
„De-a dreptul socant... Atât de multi oameni au fost mintiti, pacaliti, amagiti – oameni care au cunoscut acei ofiteri de politie vreme de ani întregi, considerându-i prieteni, iubiti, parteneri de viata sau parinti ai copiilor lor! În tot acest timp nu au avut nici cea mai mica banuiala ca erau victimele unei retele complexe de spioni.
Iar aceasta retea era organizata si subventionata de catre statul britanic, care intervenea în cele mai intime aspecte ale vietii lor.” – Carole Cadwalladr, „The Observer”