Sfarsitul alchimiei. Banii, bancile si viitorul economiei mondiale
Cum au ajuns banii si bancile, alchimistii economiei de piata, calcaiul lui Ahile? Nu va trece anul 2019 fara o noua criza la nivel mondialUltimele doua decenii au adus o crestere si o stabilitate economica fara precedent, urmate de cea mai severa criza bancara pe care a cunoscut-o societatea industrializata.
În mai putin de un an, perioada care fusese privita ca o epoca a întelepciunii era acum privita ca o epoca a nesabuintei.
Brusc, încrederea s-a transformat în neîncredere.
Majoritatea relatarilor despre criza îsi canalizeaza atentia asupra simptomelor acesteia, nu asupra cauzelor care au dus la instalarea ei. Totusi, oricât de vii ar fi în memoria noastra, evenimentele asociate crizei recente nu reprezinta decât ultimele stadii dintr-un lung sir de crize financiare care au avut loc în rastimpul de când sistemul comercial actual a devenit piatra de temelie a capitalismului modern.
Sfârsitul alchimiei explica de ce, în esenta, aceasta a fost si ramâne nu o criza a sistemului bancar sau a politicii monetare, în ciuda greselilor facute în aceste privinte, ci o criza de idei.
În aceasta carte, remarcabila prin perspicacitatea analizei si importanta vitala a temelor abordate, fostul guvernator al Bancii Angliei, Mervyn King, un actor al acestei drame, apeleaza la concepte noi si revolutionare pentru a raspunde la întrebarea principala: sunt banii si sistemul bancar Calcâiul lui Ahile al economiei capitaliste moderne?
Recomandare:
O lucrare remarcabila, comprehensiva, despre criza financiara recenta si cauzele acesteia, un studiu esential despre finantele lumii si perspectivele economiei mondiale, care a reunit elogiile celor mai importanti finantisti si politologi de azi
(Editura)