CARTI »
Istorie »
Secretele almanahului Gotha. Istoria caselor regale din Europa Secretele almanahului Gotha. Istoria caselor regale din Europa
Almanahul Gotha a fost între 1763 si 1944 ghidul de referinta al înaltei nobilimi si al familiilor regale europene.Ghislain de Diesbach, (autor al lucrarii PRIN?ESA BIBESCU- Ultima Orhidee), schiteaza cu fantezie si finete istoria a 17 case regale, princiare si ducale care au domnit în 20 de tari europene.
Biograf desavârsit el povesteste secretele, rivalitatile, grandoarea si meschinaria suveranilor si a familiilor ilustre.
Umorul se împleteste cu bogatia informatiilor si cu anecdote uneori picante din viata acestor familii, oferind istoria dinastica a Batrânului Continent.
Istorie - Genealogie - Aliante - Putere - Destine
Casa Bonaparte
Când Napoleon Bonaparte s-a proclamat împarat al francezilor, zelul partizanilor prea bine intentionati i-au gasit imediat origini fabuloase si chiar si drepturi legitime la aceasta coroana imperiala, reînnoita de Carol cel Mare.
Au circulat legende absurde, în special cea care facea din Bonaparte un Bourbon autentic, descendent din Masca de Fier. Se spune ca personajul acesta era fratele mai mare al lui Ludovic XIV închis din ratiuni de stat si, în timpul sejurului sau în fortareata, ar fi avut un fiu - nu se stie cu cine! -încredintat imediat unor bravi tarani cu recomandarea de a avea grija de el, pentru ca era de origine ilustra (de buona parte).
Napoleon caruia nu-i scapa nimic din cele ce se povesteau la curte si în oras si tocmai pusese sa fie asasinat un Bourbon, ducele d’Enghien, trebuie sa fi râs în hohote de aceasta poveste, dar nu era el cel care a provocat, mai târziu, râsul, când, recasatorit cu arhiducesa Maria-Luiza de Austria, propria nepoata a Mariei-Antoaneta, vorbea cu afectiune de „sarmanul sau unchi, regele Ludovic XVI „? In realitate, el se vedea nu ca un mostenitor, ci ca fondator, spunând sec împaratului Francisc I, socrul lui, care, din curtoazia învinsului, îi vorbea de ascendenta glorioasa a familiei Bonaparte:
"Eu sunt împaratul Rudolf al familiei mele!”
Genealogia familiei Bonaparte arata ca el apartinea unei famijii din nobilimea modesta de tara si unul din descendentii acestei familii declara raspicat ca erau „oameni de nimic”. Printesa Mathilde parea sa împartaseasca aceasta parere de vreme ce, într-o zi, îi declarase lui Taine, care uzând de dreptul sau de istoric, îl critica pe Napoleon."Niciodata nu voi permite sa mi se vorbeasca despre un om fara de care eu as fi vândut portocale pe cheiul Ajaccio!”
Poate ca ea exagera putin, dar este sigur ca situatia viitoarei familii imperiale a fost departe de a fi stralucitoare în anii care au precedat Revolutia si înca si mai rea, în timpul Revolutiei. Constrânsa sa plece din Corsica în fata victoriei paolistilor, familia Bonaparte se stabilise în Marsilia, unde a trait mult timp într-o stare vecina cu mizeria.
Doamna Bonaparte trebuia sa faca ea însasi toate treburile casei, ceea ce nu-i lasa deloc ragazul de a-si supraveghea fiicele si acestea, se zice, profitau din plin de lucrul acesta...
...............
DIN CUPRINS:
Austria - Casa de Habsburg-Lorena
Bavaria - Casa de Wittelsbach
Belgia - Casa de Saxa-Coburg si Gotha
Bulgaria - Casa de Saxa-Coburg si Gotha
Danemarca - Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg
Spania - Casa de Bourbon
Franta - Casa de Bourbon-Orleans
Franta - Casa Bonaparte
Marea Britanie - Casa de Hanovra
Marea Britanie - Casa de Saxa-Coburg-Gotha
Marea Britanie - Casa de Windsor
Grecia - Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg
Italia - Casa de Savoia
Liechtenstein - Casa de Liechtenstein
Luxemburg - Casa de Nassau
Neapole si Cele Doua Sicilii - Casa de Bourbon