Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Economia in vremea coronavirusului

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRŢI
ÎN PREGĂTIRE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Romani, vi se pregateste ceva
Romani, vi se pregateste ceva
Editura: Compania
Data aparitiei: 2013
Numar de pagini: 559
Autor(i): Cornel Nistorescu
Editura: Compania
Colectia:

Epistole politice, reportaje, interviuri, editoriale din Expres (1990-1995)

În 1989, românii au vrut un pariu pentru renastere. Saraci si curati, îl puteau câstiga. Cornel Nistorescu a pariat si el, strigând în marele cor « libertate! democratie! dreptate! ». O naivitate. Salvatorii crimei, actorii oficiali, raspundeau « coabitare! împacare! consens! ». Cu ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Romani, vi se pregateste ceva

Romani, vi se pregateste ceva

Epistole politice, reportaje, interviuri, editoriale din Expres (1990-1995)

În 1989, românii au vrut un pariu pentru renastere. Saraci si curati, îl puteau câstiga. Cornel Nistorescu a pariat si el, strigând în marele cor « libertate! democratie! dreptate! ». O naivitate. Salvatorii crimei, actorii oficiali, raspundeau « coabitare! împacare! consens! ». Cu dintii strânsi, un jurnalist a scris cinci ani în Expres despre mistificarea unei natiuni. În raspar. O înclestare ce continua si azi.

« Vreau sa spun ca aici se afla chiar drama acestei perioade. O drama fara iesire, o situatie fara solutie. Ma întreb mereu: cum poate coexista Elisabeta Rizea cu Ion Iliescu sau cu Adrian Paunescu si Dan Martian? Nu este în asta o strâmbatate a firii? Femeia aceea chinuita si ramasa tot nedreptatita trebuie sa traiasca sub acelasi soare cu rinocerii epocii de aur! si ea tot calcata în picioare, si ei tot la putere, bine mersi, dictând legi, principii, si mustrând lumea cu botul lor rozaliu!

Adica dumneavoastra socotiti moral faptul ca Adrian Paunescu sta sub aceeasi cupola cu Ion Diaconescu, unul venit din corul slugilor, celalalt venit din marea armata a întemnitatilor pe nedrept? Cum Dumnezeu ati putut crede ca o coabitare e posibila? Cum nu v-ati dat seama ca mersul pe sârma printre cele doua lumi va fi socotit slabiciune de caracter?

O vreme am meditat îndelung la posibilitatea de a uita. Sa renuntam la toate ranile memoriei si sa încercam sa construim ceva împreuna. Sa o luam de la zero, încercând sa abandonam decontarea trecutului. Nu suna rau si mie mi se parea posibil, pentru ca nu am fost printre cei care au suferit. Dar la putin timp mi-am dat seama ca nu am dreptul sa cer nimanui un asemenea lucru.

Nici nedreptatitilor, nici profitorilor. Drept pentru care am decis sa privesc lucrurile asa cum sunt, în fundatura tragica în care se afla, sperând ca timpul le va scoate într-un fel sau altul. Atâta doar ca eu trebuie sa hotarasc pentru mine. De care parte sunt? »

Din epistola politica « Înecatul dintre doua barci »

Asa ceva n-am mai patit: sa ridic ochii, în 2013, dintr-un text scris la începutul anilor ’90 si sa vad în jurul meu chiar viata de atunci derulându-se azi. Ba chiar azvârlindu-mi adesea în obraz, din politica si din media, din administratie si din institutii de forta, aceleasi nume, cu aceleasi CIP-uri, aceeasi impertinenta, aceeasi putinatate, sau clone perfecte ale acelor figuri. « Nu s-a schimbat nimic în România » nu e doar o vorba spusa cu obida, ci un ciomag care te loveste în moalele capului citind articolele lui Cornel Nistorescu din Expres. Mai mult: daca vrei sa stii ce traiesti în 2013, ai sanse mici sa afli de la tenorii diverselor scene de azi ; în schimb, te lamuresti fara gres din prestatiile celor de atunci, toate grosolane, violente, smechere, tematoare de orice geana de adevar.

Daca ar trebui sa dau vreodata o declaratie la politie, as scrie: « Îl cunosc pe Cornel Nistorescu de 32 de ani. » Factual, ar fi corect. Pe fond însa, inexact. Pentru ca am început sa-i citesc sistematic editorialele bine dupa anul 2000, când el se asezase deja oarecum contemplativ « la balcon » si parea sa se fi specializat în panorame întelepte ale zilei si în defrisari punctuale ale unor mari potlogarii.

N-am stiut ca a fost o vreme – vremea Expres 1990-1995 – în care Cornel scria « din piata », lipit de spinarea slabanoaga, cocosata, batjocorita a unui popor abia iesit din multilaterala închisoare comunista. Când, în câteva rânduri în ultimii doi-trei ani, am tresarit la articolele lui sau la vorbele pe care le spunea la vreo televiziune, era, evident, pentru ca se scoborâse iarasi « din balcon » ca sa se duca « în piata ».

Nu e, desigur, întâmplator ca la noi s-a mentinut pâna azi tandemul piata-balcon inventat de constiintele nationale pe la 1860 si ca modernizarea a cunoscut mai multe frâne decât impulsuri. Un vast proces de masluire îmbraca în molton aspre realitati geopolitice, redactând rapoarte digerabile, ba chiar scrie din documente formale « un feliu de » istorie care nu foloseste decât scribilor ei si unor sefi trecatori. Cine vrea însa povestea autentica de dupa 1989 a neamului sau chinuit o va gasi în buna masura în cioburile de oglinda pe care unul ca Nistorescu a avut inteligenta si buna-credinta necesare pentru a le instala « în piata » din prima clipa si apoi inspiratia si bunul-simt de a le vizita în toate momentele de cumpana.

Adina Keneres
Carti scrise de acelasi autor:
Cornel Nistorescu - Romani, vi se pregateste ceva (apare in curand - solicita acest produs)
Cornel Nistorescu - Reporter la sfarsitul lumii

Ce parere ai despre cartea "Romani, vi se pregateste ceva" ?

Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE