Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Timothy Ferris

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
OFERTE SPECIALE,
COLECTII, PACHETE
O CALATORIE SPRE
CENTRUL FIINTEI UMANE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Psaltirea in versuri
Psaltirea in versuri
Editura: Gramar
Data aparitiei: 2016
Numar de pagini: 313
Autor(i): Dosoftei
Editura: Gramar
Colectia: Legendary Books
Disponibilitate: In stoc

În sufletele pline de griji ale contimporanilor sai pentru furtunile timpului, psalmii lui Dosoftei – prietenul lui Miron Costin – au coborât o raza de alinare.

Parerea regretatului Bianu ca ei nu au avut rasunet la noi, întrucât în cultul ortodox traditiunea nu le permitea sa fie introdusi si cântati în ...
Pret: 25,00 lei
buc.
CARTI » Beletristica, Religie » Psaltirea in versuri

Psaltirea in versuri

În sufletele pline de griji ale contimporanilor sai pentru furtunile timpului, psalmii lui Dosoftei – prietenul lui Miron Costin – au coborât o raza de alinare.

Parerea regretatului Bianu ca ei nu au avut rasunet la noi, întrucât în cultul ortodox traditiunea nu le permitea sa fie introdusi si cântati în biserica, trebuie azi rectificata: Câta mângâiere în clipe de suferinte ori în ceasuri de meditatie religioasa au adus psalmii lui Dosoftei, de vede din faptul ca dascalul si cântaretii anonimi ai poporului au adoptat, pentru unele bucati, melodie.

Munca lui Dosoftei, atât cât o avem, reprezinta în istoria culturii noastre vechi un mare pas înainte.

El, cel dintâi dintre vladicii principatelor, a deschis drumul limbii românesti catre altarul bisericii. Straduintele lui vor fi continuate mai târziu, în tara Româneasca, de Mitropolitul Antim Ivireanul.

Prin traducerea Psaltirii în versuri, Dosoftei a asezat temelia versificatiei în literatura noastra culta, iar prin Vietile sfintilor a daruit sufletului românesc din veacul a XVIII-lea o bogata literatura de imaginatie, împletita cu elemente miraculoase, pline de pietate si uneori de gratie naiva

Unul dintre cei mai de seama inovatori ai limbajului artistic romanesc in secolul al XVII-lea, Dosoftei, a jucat un rol la fel de mare si in imbogatirea limbii romane literare in general. [...]

In tendinta de imbogatire a vocabularului limbii romane literare cu termeni noi, Dosoftei il premerge, in mod evident, pe Dimitrie Cantemir.

Marele carturar roman din secolul al XVII-lea a actionat asupra limbii romane ca artist, in primul rand, dar si ca om de cultura. [...I Influenta luI Dosoftei in limbajul poetic poate fi urmarita pana la Eminescu, in perioada cand se descopereau istoria si folclorul ca izvoare poetice.

Dupa aceea ea inceteaza. Asa se face ca abia astazi, dupa ce s-au epuizat atatea experimente, Dosoftei are prozeliti declarati, daca am putea spune asa, si cateva nume de poeti contemporani, dintre cei mai talenlati, ne vin imediat in minte: lon Gheorghe, loan Alexandru si Nichita Stanescu, in unele din cautarile lui stilistice.

(Al. Andriescu)
Carti scrise de acelasi autor:
Dosoftei - Psaltirea in versuri

Ce parere ai despre cartea "Psaltirea in versuri" ?

Cine a cumparat Psaltirea in versuri, a mai cumparat si:
Drumul catre Sparta
Dean Karnazes
Ea si El
Marc Levy
Orasul Ambasadei
China Mieville
Omul din Nazaret
Anthony Burgess
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE