Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Illuminati. Societatea secreta care a deturnat intreaga lume

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP VANZARI
IANUARIE 2019
CARTILE ANULUI 2018
BESTSELLER LIST
ARTA JAPONEZA
DE A ECONOMISI BANI
Aboneaza-te la newsletter
Prin ochii inamicului. Mihail Gorbaciov si politica sa in perceptia Statelor Unite ale Americii
Prin ochii inamicului. Mihail Gorbaciov si politica sa in perceptia Statelor Unite ale Americii
Editura: Cetatea de Scaun
Data aparitiei: 2014
Numar de pagini: 274
Autor(i): Alexandru Purcarus
Editura: Cetatea de Scaun
Colectia:

Despre ultimul lider al fostului imperiu sovietic s-au scris mii de studii si articole, încât cu greu se mai poate aduce ceva nou în istoriografia problemei.

Si totusi, lucrarea Prin ochii inamicului. Mihail Gorbaciov si politica sa în perceptia Statelor Unite ale Americii surprinde cititorul pasionat de istoria recenta a ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Prin ochii inamicului. Mihail Gorbaciov si politica sa in perceptia Statelor Unite ale Americii

Prin ochii inamicului. Mihail Gorbaciov si politica sa in perceptia Statelor Unite ale Americii

Despre ultimul lider al fostului imperiu sovietic s-au scris mii de studii si articole, încât cu greu se mai poate aduce ceva nou în istoriografia problemei.

Si totusi, lucrarea Prin ochii inamicului. Mihail Gorbaciov si politica sa în perceptia Statelor Unite ale Americii surprinde cititorul pasionat de istoria recenta a popoarelor din fostul spatiu sovietic prin încercarea de reconstructie a imaginii liderului de la Kremlin cu ajutorul unor tehnici si metode specifice postmodernismului.

În Occident, înca din anii '70-'80, oamenii de stiinta din domeniul psihologiei sociale dar si teoreticieni ai relatiilor inter­nationale, cum este Robert Jervis, au început sa exploreze rolul jucat de „perceptie” si „perceptie gresita”/ misperception în deciziile de politica internationala, acordând o atentie deosebita raportului dintre ceea ce liderii percep ca pericol din partea altui stat sau actor nonstatal si ce dovezi reale au ca aceste intentii si capabilitati militare pot sa conduca la aparitia unui pericol de securitate. Istoricii care au scris ani mai târziu si au avut acces deplin la documente justificative au putut scrie argumentat despre intentiile acestor lideri, cu o acuratete chiar mai pronuntata decât cea a adversarilor lor politici din epoca respectiva.

Este dificil de raspuns la întrebarea: De ce însisi oamenii de stat au tendinta de a denatura uneori, în mod deliberat, semnalele pe care si le trimit cu privire la capacitatile si intentiile lor?

De cele mai multe ori se suprapun explicatii multiple.

Iata opinia lui Hans J. Morgenthau: „Cu cât un individ este mai îndepartat de o anumita lupta de putere, cu atât este mai probabil sa-i înteleaga esenta sa reala. Deci nu din întâmplare strainii poseda deseori o mai buna întelegere a politicii unei anumite natiuni decât localnicii, iar cercetatorii sunt mai bine dotati decât politicienii pentru a întelege despre ce este vorba în politica. Pe de alta parte, cei din urma au o tendinta de neînfrânt de a se însela asupra a ceea ce fac,referindu-se la politicile lor nu în termeni de putere, ci fie în termenii principiilor etice si legale, fie ai necesitatilor biolo­gice”.[1] În plus, dupa cum s-a afirmat în literatura de specialitate, „perceptiile pe care le au oamenii politici despre evolutia vietii internationale sunt determinate de informatiile pe care le primesc prin intermediul institutiilor specializate, dar si de imaginile pe care media le promoveaza în spatiul public”.[2]

Constantin Hlihor

fragment

Gorbaciov îsi pierdea deja sustinerea propriilor ceta­teni, nemultumiti ca politica sa de „restructurare” si „deschidere”, în loc sa le îmbunatateasca viata, le-o îngreuna. În propria-i tara, liderul sovietic ajunsese subiect de bancuri. Iata unul dintre ele, povestit mai târziu de el însusi: „Doi barbati stau la o coada pentru a cumpara vodka. Trece o ora, trec doua, iar ei mai ca nu s-au miscat.

Toata lumea e prost dispusa. Pâna la urma, unul dintre barbati nu mai poate îndura. «Pâna aici! M-am saturat de viata asta, peste tot sunt cozi, nu poti sa cumperi nimic, iar rafturile maga­zinelor sunt goale. Toate astea se întâmpla din cauza lui Gorbaciov si a prostiei lui de perestroika.Mi-ajunge. Ma duc la Kremlin chiar acum si-l omor». Dupa alte doua ore, omul revine în rând, înca furios, si exclama: «La dracu cu toate! La Kremlin coada alora care vor sa-l curate pe Gorbaciov este mai mare decât asta»”.

Ce parere ai despre cartea "Prin ochii inamicului. Mihail Gorbaciov si politica sa in perceptia Statelor Unite ale Americii" ?

Cine a cumparat Prin ochii inamicului. Mihail Gorbaciov si politica sa in perceptia Statelor Unite ale Americii, a mai cumparat si:
Legea notarilor publici. Comentariu pe articole
Ionut-Florin Popa, Alin-Adrian Moise
Pacatul si vina, monstruozitati ale mintii
Ramesh S. Balsekar
Ursul. Istoria unui rege decazut
Michel Pastoureau
Economia experientei
James Gilmore, Jospeh Pine
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE