Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Chiar inainte de fericire

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
COLECTIA SAPIENS
AVENTURA SI CUNOASTERE
ARTA STAPANIRII
HARTILOR MENTALE
Aboneaza-te la newsletter
Povestiri orientale
-20
Povestiri orientale
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2016
Numar de pagini: 360
Autor(i): Marguerite Yourcenar
Editura: Humanitas
Colectia: Humanitas Editii de Colectie
Disponibilitate: In stoc

O calatorie în zece povestiri într-un Orient unde mitul se insinueaza în viata de toate zilele.

"Povestirile orientale", bogate în simboluri si impregnate de poezie, fie reslefuiesc crude si seducatoare basme, legende, mituri, balade si superstitii, fie sunt „fantezii personale“ – împreuna alcatuind un univers mai degraba tragic, dominat de violenta ...
Pret: 35,00 lei
Pret: 28,00 lei
buc.
CARTI » Beletristica » Povestiri orientale

Povestiri orientale

O calatorie în zece povestiri într-un Orient unde mitul se insinueaza în viata de toate zilele.

"Povestirile orientale", bogate în simboluri si impregnate de poezie, fie reslefuiesc crude si seducatoare basme, legende, mituri, balade si superstitii, fie sunt „fantezii personale“ – împreuna alcatuind un univers mai degraba tragic, dominat de violenta pasiunilor.


„Cele zece povesti reluate, inventate, modelate de scriitoarea Marguerite Yourcenar sunt biografia ei imaginara, viata ei exotica. Le povesteste atât de personal, încât e sigura ca, într-un fel tainic, le-a trait pe toate, toate îi apartin.“ (Ioana PÂRVULESCU)

„Aceste "Povestiri orientale" sunt un amestec de istorii extrem-orientale (Cum a fost salvat Wang-Fo, Ultima iubire a printului Genghi) sau hinduse (Kali decapitata) [...], la care se adauga un numar de nuvele care se petrec în Grecia si în Balcani. Asia propriu-zisa si Orientul Apropiat se unesc asadar. [...] La urma urmei, Grecia si Balcanii sunt deja Orientul, cel putin pentru secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. Pentru Delacroix, pentru Byron, într-adevar, Balcanii poarta amprenta faptului de a fi fost mult timp pamânt al Islamului.

Cartea a fost scrisa de-a lungul anilor în care ma duceam des în Grecia, trecând de multe ori prin Balcani; din opririle mele în acele locuri provin aceste povestiri balcanice. Cât despre Wang-Fo si Printul Genghi, acestea dovedesc marea mea pasiune pentru literaturile chineza si japoneza. Wang-Fo se trage dintr-o povestire taoista; nu l-am inventat eu. Evident, retusezi întotdeauna ceva: "Ultima iubire a printului Genghi" este un efort de a reface ceea ce poate sa fie pagina lasata alba în romanul lui Murasaki, acea pagina al carei titlu e, pur si simplu, «Disparitie în nori».

Este moartea lui Genghi. Aflam ca s-a retras într-o mânas¬tire, pe urma, în afara de titlu, nu mai stim nimic. Atunci am încercat sa-mi imaginez ce s-a petrecut.“ (Marguerite YOURCENAR, în vol. "Cu ochii deschisi. Convorbiri cu Matthieu Galey")

Ilustratia copertei: „Khosrow urmarind-o pe Shirin cum se scalda“ (detaliu de miniatura indiana din sec. al XVIII-lea)

Ce parere ai despre cartea "Povestiri orientale" ?

Cine a cumparat Povestiri orientale, a mai cumparat si:
Mesagerul
Markus Zusak
Viata unui barbat necunoscut
Andrei Makine
Aventuri solitare
Octavian Paler
Jurnal 1935-1944
Mihail Sebastian
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE