Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Fantanile tacerii

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
BOOKilipir
ULTIMELE EXEMPLARE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Poesis. Ce bine ca esti. Ce mirare ca sunt
Poesis. Ce bine ca esti. Ce mirare ca sunt
Editura: Tempus
Data aparitiei: 2018
Numar de pagini: 284
Autor(i): Nichita Stanescu
Editura: Tempus
Colectia: Serie de autor Ileana Vulpescu

Pare prozaic sa-l situam pe Nichita Stanescu in spatiu si timp. Marele poet devenise inca de pe vremea cand traia un simbol, un om stilizat, iar reinvestirea lui cu atribute omenesti (familie, scoala, apartenenta la o generatie etc.) echivaleaza pentru multi cititori cu o demitizare.

Trebuie insa depasita aceasta forma naiva ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Poesis. Ce bine ca esti. Ce mirare ca sunt

Poesis. Ce bine ca esti. Ce mirare ca sunt

Pare prozaic sa-l situam pe Nichita Stanescu in spatiu si timp. Marele poet devenise inca de pe vremea cand traia un simbol, un om stilizat, iar reinvestirea lui cu atribute omenesti (familie, scoala, apartenenta la o generatie etc.) echivaleaza pentru multi cititori cu o demitizare.

Trebuie insa depasita aceasta forma naiva de admiratie. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca Nichita Stanescu a existat. Bineinteles ca nimeni nu contesta acest fapt in sine, dar aproape nimeni nu il ia in considerare cu convingere. Il trateaza ca pe o simpla conventie. Ce importanta poate sa aiba - isi spun multi - unde si cand a trait poetul. in realitate, existenta lui Nichita Stanescu intr-un anumit loc si anumita epoca reprezinta mai mult decat o circumstanta oarecare.

Reprezinta chiarprilejul de care s-a servit poetul pentru a se manifesta ca poet si, deci, un element de structurare a operei. Fac o greseala cei care cred ca un mare artist, oriunde si oricand ar fi trait, ar fi fost acelasi. O asemenea teza (sustinuta in mod curios chiar si de un judecator cu "ne-ndurati ochi de gheata" ca Titu Maiorescu, referitor la Mihai Eminescu) ne da satisfactie, deoarece constituie o revansa luata in imaginatie asupra determinarilor stricte din realitate.

Dar nu este corect sa consideram adevarat ceva doar pentru ca satisface o dorinta secreta a noastra. Nichita Stanescu n-ar fi fost acelasi daca ar fi aparut in alte imprejurari. Poate ca nici n-ar fi scris poezie. Sau poate ca ar fi scris poezie de alta factura. Asa cum limba romana (singura limba pe care a cunoscut-o), cu specificul ei, i-a impus un anumit fel de a scrie, tot asa atmosfera din anii copilariei, profesorii, viata literara, cu fortele lor de atractie si respingere si prin mecanisme complicate, imposibil de analizat pana la capat, au contribuit la organizarea elanului liric innascut, i-au conferit istoricitate.

Meritul lui Nichita Stanescu este de a fi atins maximum de eficienta artistica in conditiile date, transformand adeseori obstacolele in atuuri. in poezia lui Nichita Stanescu exista foarte putina "biografie". Daca n-am avea documente propriu-zise la dispozitie, cu greu ne-am face o idee despre viata poetului cercetandu-i versurile.
Carti scrise de acelasi autor:
Nichita Stanescu - Opera Magna, 5 volume (apare in curand - solicita acest produs)
Nichita Stanescu - Nichita Stanescu. Poeme de dragoste. Fals jurnal intim. Album (apare in curand - solicita acest produs)
Nichita Stanescu - Nichita Stanescu. Opera Poetica, Editie in caseta, 2 volume (apare in curand - solicita acest produs)
Nichita Stanescu - 111 cele mai frumoase poezii scrise de Nichita Stanescu (apare in curand - solicita acest produs)
Nichita Stanescu - Poesis. Ce bine ca esti. Ce mirare ca sunt (apare in curand - solicita acest produs)
Nichita Stanescu - Cartea vorbita, carte plus 2 CD (apare in curand - solicita acest produs)

Ce parere ai despre cartea "Poesis. Ce bine ca esti. Ce mirare ca sunt" ?

Cine a cumparat Poesis. Ce bine ca esti. Ce mirare ca sunt, a mai cumparat si:
Biriuk si alte povestiri
Ivan Turgheniev
Tainele astrologiei ezoterice si provocarile mileniului 3
Sorin Bratoveanu
Peter Drucker. Curs de formare pentru manageri
Joseph Maciariello
Mistica apuseana
Ioan Gh. Savin
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
Pericolele nebanuite ale campurilor electromagnetice 5G
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE